Verslag van dagtocht The Burren en Cliffs of Moher

Route: Vanuit ons hotel aan de Main Street naar de R476 richting Ballytigue en deze blijven volgen tot Kilfenora, na het bezoek aan het visitors centre de R476 blijven volgen richting Clogher (op een van de zijstraten hebben we de stop gemaakt om de Poulnabrone Dolmen te bezichtigen) verder op de R476 tot Leamaneh. Vandaar uit de R480 volgen richting Sheshymore, Ballydoora Cross en Ballyallaban totdat we de N67 opdraaien richting Ballyvaghan. Bij Ballyvaghan nemen we de kustweg R479 om naar de Cliffs of Moher te gaan. De R479 blijven volgen, tussen Gleninagh Quay en Murroughkelly heeft men een mooi uitzicht op de Aram eilanden (Irishmore, Irishmaan en An Tra) we blijven de R479 volgen tot Ballinanacken, daarna ook de R479 volgen tot Roadford. Bij Doolin kan men even naar de haven gaan kijken waar je een mooi kijk heb op de Cliffs van Moher (dit is maar een klein gedeelte van de 8 Km). We blijven de R479 volgen tot we rechtsafslaan op de R478 richting Lough North en South, het bezoekerscentrum van de Cliffs of Moher. Hierna gaan we terug de R478 op richting ons hotel in Lisdoonvarna (plm 100 Km)

Verslag: Om 7.30 uur is het weer opstaan. Ontbijten om 8.00 uur en om 9.00 uur vertrekken we voor een dagtocht.

In het Burren Visitors Centre in het dorpje Kilfenora krijgen we eerst een videovoorstelling (Nederlands commentaar) te zien. Dit gaat over de flora en de fauna van The Burren. The Burren is een uniek kalksteen gebied. Dit unieke landschap herbergt zeldzame bloemen en planten, verscholen in de spleten die door de westenwind en regen tussen kalkstenen zijn ontstaan. Naast het schitterende landschap ziet u hier ook ruïnes van forten en kastelen en prehistorische vondsten, zoals het beroemde Poulnabrone Dolmen. Hier gaan we latere heen. Achter het visitor centre staat een kerkje waar een glazen dak op is gemaakt. Aan de overkant van de weg ziet Toos een winkeltje, en nadat ze Mels mee heeft genomen hebben ze alweer een souvenir gekocht.

Nadat iedereen klaar is met foto’s maken gaan we weer terug naar de bus. Verder gaat de reis naar Poulnabrone Dolmen. Dit is een Keltisch graf (hunebed) van ca. 2000 jaar voor onze telling. Het graf diende voor ten minste 33 personen. Hier word geen entree voor gevraagd. Men kan hier vrij omheen lopen en foto’s maken.

Toos ziet in een kleine richel tussen 2 stenen de shamrock staan. De shamrock is een Iers nationaal symbool. De shamrock is in feite een jonge, nog witte, klaverplant met drie blaadjes. De shamrock werd in de oudheid gebruikt om de vermeende medische eigenschappen. De shamrock werd volgens legendes gebruikt door Sint-Patrick, de beschermheilige van Ierland en de persoon die het christendom naar Ierland bracht, om de goddelijke Drie-eenheid uit te leggen. Later werd het een symbool van Ierland, maar is nog altijd niet officieel erkend. Deze eer blijft behouden voor de harp. Het woord shamrock is de Engelse spelling van het Ierse woord seamróg, dat gewoon jonge klaver betekent. Tevens is Shamrock de callsign van de Ierse nationale luchtvaartmaatschappij Aer Lingus, die het klaverblad als logo voert.

We lopen langzaam terug naar de bus om verder te gaan. Onderweg word er in een klein plaatsje gestopt om wat te eten. Men ziet in de verte de Cliffs of Moher. Even soep met brood eten in een klein restaurant. Hier zijn de tafels gemaakt van onderstellen van trapnaaimachines. We rijden langs de spectaculaire Cliffs of Moher. Bij het bezoekerscentrum krijgen we een voorstelling te zien over de Cliffs of Moher. Het is ondertussen 14.30 uur. De Klippen van Moher (Engels: Cliffs of Moher, Iers: Aillte an Mhothair), gelegen in het graafschap Clare in Ierland behoren tot de hoogste klipkusten in Europa. De klippen bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer aan de Ierse westkust, tussen de dorpen Doolin en Liscannor. De klippen grenzen aan de Burren. De klippen rijzen 120 meter op uit de Atlantische Oceaan bij Hag’s Head. Het hoogste punt ligt op 230 m. Halverwege ligt O’Brien’s Tower, een ronde stenen uitkijktoren, die in 1835 werd gebouwd door Cornelius O’Brien. Hij deed dat ten gerieve van de vele toeristen die ook toen al de klippen bezochten. Tegenwoordig behoren de klippen tot de meest bezochte plekken in Ierland. Vanuit O’Brien’s Tower zijn bij helder weer de Araneilanden, in de Baai van Galway en de Twelve Bens in het graafschap Galway goed te zien. De klippen zijn een goed voorbeeld van erosie door de zee. Men kan de sedimentaire lagen tellen en er liggen duizenden jaren aan geologie als een open boek klaar. De klippen zijn een natuurlijk monument van Ierland.

We hebben gelukkig de verrekijker mee. Co attendeert ons erop dat de papegaaiduiker hier volop zit. Inderdaad men kan ze goed zien. Zeker als we later een heel stuk lopen langs de cliffs kan men de nesten zien waar ze zitten. Ze blijven op en neer vliegen. Men kan heerlijk even uitwaaien op de cliffen.

Als we verder rijden langs de kust stoppen we nog zodat we nog enkele foto’s kunnen maken. We zien ook nog een Cliffhanger. Je kunt foto’s blijven maken. Het ene stukje Ierland is nog mooier dan het andere. Je raakt niet uitgekeken. Via de mooie kustweg rijden we terug naar ons hotel. Om 17.00 uur zijn we terug bij het hotel. Nog even boodschappen doen bij de Spar. Om 19.00 uur is het avond eten. Mels: Pasteitje champignons met knoflook, Bacon, ijs. Toos: Pasteitje champignons met knoflook, kabeljauw, soesjes.

Een panorama foto:

Na het eten wordt er buiten nog even nagekletst. Er wordt afgesproken dat we om 20.30 uur naar een pub gaan. Bijna iedereen gaat mee. We krijgen een plaats aangewezen waar we met de groep kunnen zitten. Snel tafels bij elkaar schuiven en drank halen. Bedienen doen ze niet moet men zelf halen. Er zal die avond live muziek zijn. Later op de avond valt dit tegen en er word besloten om terug te gaan naar de pub van het hotel. Daar nog niet iedereen de drank op heeft word er in twee groepen terug gegaan. Als we daar komen is er ook live muziek. Nog even gezellig bij elkaar zitten. De een na de ander gaat langzaam naar zijn / haar kamer. Om 23.00 uur sluit de pub. Dus laat maken kan men het niet. Maar morgen is het ook weer een lange dag.