Verslag van Lisdoonvarna – Sneem

Route: Vanuit Lisdoonvarna volgen we een klein stukje de R478 tot dat we de afslag richting Ennistimon tegen komen en nemen we de N67 richting Ennistimon. In Ennistimon de N85 volgen totdat men in Ennis is. De N85 komt uit vlak na Ennis op de N18. De N18 volgen richting Limerick. Na de tussenstop in Bunratty terug de N18 op richting Limerick. In Limerick via de zuidring en de R511 naar de N20 richting Killarney. Bij Ballycurrane de N21 nemen richting Adare en Killarney tot Castle Island, dan de N22 nemen richting Killeagh en Killarney. In Killarney richting Killarney National Park en Kenmare. Omdat men op de Ring of Kerry zit moeten de bussen bij Molls Gap richting Kenmare de N71 volgen. Na Kenmare de N70 volgen richting Sneem. (plm. 245 Km)

Verslag: Om 7.00 uur loopt de wekker af. 7.30 uur eten en om 8.30 uur vertrekt de bus. We hadden graag nog wat willen blijven liggen. Maar we moeten verder. Op voor een lange rit en naar het volgende hotel.

De bedoeling is om vanmorgen een bezoek te brengen aan het Bunratty Castle and Folk Park. In dit park is een fraai gerestaureerd 15e eeuws kasteel met openluchtmuseum waar men kan zien hoe men in de vorige eeuw leefde. Bunratty Castle. Het is schitterend gerestaureerd kasteel en herbergt een mooie verzameling meubels, kunstobjecten, schilderijen en wandkleden. In het kasteel worden vaak middeleeuwse banketten gehouden. Typische Ierse cottages, die voor de aanleg van het naburige “Shannon Airport” moesten wijken, zijn hier herbouwd. Verder vind je er een oud dorpsstraatje met een school, een postkantoor en natuurlijk een pub. In ieder huisje waar je komt ligt turf te smeulen. Je kunt het buiten ook goed ruiken. In een huisje hangt zelfs de rook van de smeulende turf.

Dan zien we twee Ierse Wolfshonden die vrij rondlopen door het park. Navraag leert ons dat deze honden 8 maanden oud zijn en van het park zijn. Ze doen niemand kwaad. Maar zijn ook niet opdringerig naar de bezoekers. Als ze een jaar zijn dan is de schofthoogte van de hond 80 cm. Ze zijn dan volgroeid.

Tussendoor een pauze voor iets te eten en te drinken. Als we terug lopen richting bus en nog even de souvenirs shops induiken, vinden we nog iets. T-shirts. Ja, van elk land nemen we er wel mee. Ook zien we mooie truien en vesten die hier volop gebreid worden. Je krijgt zin om weer te beginnen met breien als men de mooie patronen ziet.

Om 13.00 uur moeten we terug zijn bij de bus. Trees geeft aan dat we door Limerick komen en als men wil kan men een limerick maken (aabba). Volgende week wil ze hebben en eentje krijgt een prijs. Ja, zo kan je iedereen wel bezig houden. Na Limerick maken we nog een korte stop in het plaatsje Adare, dit staat bekent om zijn mooie cottages (zie de foto’s 32 t/m 37) Ook de oude kerk mag er best zijn.

Verder gaat de reis. Even buiten Killarney hebben we de koffie pauze. De koffie staat al klaar: zegt Trees. Inderdaad. Warme scones met koffie / thee. We wilden graag soep maar de koffie / thee stond klaar. Toos wilde graag koffie. Maar, op advies van Mels maar een half kopje. Nou, als men spreekt van sterke koffie. Half koffie, half melk en drie scheppen suiker en nog niet te drinken. (€ 5,00 p.p.)

Weer in de bus gaan we verder van Kenmare naar Sneem. Kenmare is beroemd om hun kantklossen. Trees verteld dat we niet in het hotel terecht kunnen daar er een bruiloft is. Wij komen de komende 4 overnachtingen in appartementen. Wel kunnen we gebruik maken van het restaurant. Als men in Ierland een bruiloft heeft dan huurt men ook kamers voor de gasten. Maar, op de bruiloft zelf betaalt iedereen zelf de drank.

Als we in Sneem aankomen en we zien de appartementen schrikken we toch wel. Mooi. Alles wat kan is er aanwezig. Van wasmachine (incl. droger), afwasmachine, magnetron, oven, waterkoker, etc. Twee ruime slaapkamers met ieder zijn eigen douche en w.c. We geven aan Trees aan dat het super is. Alleen de ventilatie maakt kabaal. Later krijgen we bij navraag bij de receptie de tip om schakelaars in de verdeelkast om te zetten. Gelukt.

We kunnen niet vroeg terecht voor het avond eten. Pas om 20.00 uur. Het was wel lekker maar eigenlijk te laat. Het eten was wel lekker. Mels: soep, kip + bacon, apfelstrudel. Toos: zeevruchten gefrituurd, kip + bacon, Sneem dessert (cakejes).