Verslag van dagtocht The Ring of Kerry

Route: De route is eigenlijk heel simpel gewoon de Ring of Kerry borden volgen, maar toch nog een kort beschrijving. Vanuit Sneem richting Molls Gap en Killarney. In Killarney en bijna overal vindt je de bordjes van Ring of Kerry. Vanaf Killarney de N72 volgen tot Killorglin en daarna tot Sneem de N70, deze komt o.a. door Commaun, Gortaforia, Cahersiveen, Waterville en Castlecove (plm. 170 Km).

Verslag: Vandaag mogen we wat later opstaan. 8.00 uur. Maar als je gewend bent om iedere dag vroeg op te staan ben je ook vroeg wakker. 8.30 uur hebben we het ontbijt en om 9.30 uur vertrekken we. Het regent en Richie heeft de bus klaar staan onder de luifel van het hotel Sneem. Maar we komen toch vanuit het appartement gelopen dus toch nog door de regen maar wel met een hele grote paraplu van het hotel.

We hebben vandaag een dagtocht en gaan de Ring of Kerry rijden. De Ring of Kerry is een populaire toeristische rondrit in Ierland. De rit volgt de kust van het schiereiland Iveragh en ligt, zoals de naam al zegt, in County Kerry. Als uitgangsplaats wordt vaak Killarney gekozen, in een enkel geval Kenmare. De rit kan met de klok mee, of tegen de klok in worden gedaan. Bussen moeten de rit tegen de klok in rijden. De Noordzijde van de route gaat langs de baai van Dingle, en plaatsen als Kilorglin en Glenbeigh.

Wij rijden de Ring of Kerry dus tegen de klok in. We hopen dat het vandaag wel een beetje droog wordt. Als we al een mooi stuk hebben gereden geeft Trees aan, dat we een foto stop gaan maken. Vanaf die dag werd het niet alleen foto stop genoemd maar ook rokers stop. Het regent nog enkele druppels maar het is te doen om even uit de bus te gaan. Men kijkt vanaf dit punt over drie meren. Het ‘Upper Lake’, ‘Mucross Lake’ en ‘Lough Leane’, wat het grootste is. Hier worden dan ook royaal foto’s gemaakt.

Als we terug zijn in de bus rijden we verder over de Ring of Kerry. De volgende stop maken we bij de Red Fox. Hier hebben ze lekkerste Irish coffee vertelt Trees. Bij de Red Fox is ook een turf dorpje maar omdat we al in Bunratty een oud dorpje hebben gezien gaan we hier niet naar binnen. We maken enkele foto’s binnen in de Red Fox. Toos maakt nog even een foto van Mels als hij een Irish coffee drinkt.

Om 11.45 uur zitten we weer in de bus en gaan verder naar de schapendrijver. Eerst krijgen we uitleg over de verschillende soorten schapen die hij heeft. Dit zijn er uit Nederland (Texelsschaap), Suffolk en Cheviott (foto 16), het Skudde schaap (foto 20), het Jacobschaap (foto 19) en nog veel meer. Hij vertelt van alles over de schapen waar ze voor worden gebruikt. Voor de wol, melk en vlees. Hierna krijgen we een demonstratie hoe hij met de Border Collie’s schapen doet drijven. Dit is nodig in Ierland daar de schapen ver weg kunnen zijn. Het zijn hier grote oppervlakten. Ieder Border heeft zijn eigen fluitsignalen. Het is prachtig om te zien hoe hij hier mee omgaat. De honden luisteren goed. (zie de 2 filmpjes) Na de demonstratie kunnen er nog vragen worden gesteld. Hij vertelt dat hij ook aan wedstrijden deel neemt. Maar hij vindt het belangrijk dat de honden goed werken als het nodig is. Wedstrijd is niet belangrijk. We blijven nog even bij de schapen en de borders. Als iedereen alles heeft gezien, foto’s heeft gemaakt en ook nog gefilmd heeft gaan we terug naar de bus.

Verder gaat de reis. We komen door het dorpje Cahirciveen. Hier wil Trees even naar een ring fort. Dit is een fort in de vorm van een cirkel, en heeft een diameter van 27 meter. De muren zijn 5 – 8 meter hoog en twee meter dik. Binnen in zijn er tegen de muren trapjes gemaakt van waar af het fort goed te verdedigen was. Al waren die trapjes wel lastig te beklimmen hoor. Ring Forts zijn door heel Ierland te vinden, en zijn karakteristiek voor dit land. Maar het regent zo hard dat we allemaal besluiten om in de bus te blijven. Terug in het stadje Cahirciveen maken we even een stop van een uurtje (13.40 uur – 14.40 uur). Even tijd voor wat te eten / drinken. En verder gaan we met de reis.

Halverwege de Ring of Kerry komt men het plaatsje Waterville tegen. Filmster Charlie Chaplin verbleef regelmatig in deze plaats. Er is dan ook een levensgroot standbeeld van hem te bewonderen. Hier even een foto maken van het beeld van Charlie. De foto waar Charlie alleen opstaat zie je op de achtergrond het huisje waar hij gewoond heeft. Zijn dochter (Geraldine) heeft het nu te koop staan. We kunnen het kopen en een hotel van maken.

Dan als we verder rijden, komen we over de Coomakes Pass. Hier stappen we uit de bus. Het waait hier ontzettend hard. We zien er drie eilanden liggen: stier, koe en kalf (foto 31).Tevens zien we een ringfort (foto 30). Dan rijden we terug naar Sneem.

Als we terug komen in Sneem kunnen we worden afgezet in het dorpje zelf. Degene die nog graag door het dorpje willen wandelen, maken hier gebruik van. Gisteren tijdens de avondwandeling hadden we een leuk winkeltje gezien. Als we in het winkeltje zijn kopen we een mok en een boekenlegger. Dan lopen we terug naar het hotel nadat we nog enkele foto’s in Sneem hebben gemaakt.

Als we terug zijn bij het hotel maken we een afspraak om in de sauna, fitness en jacuzzi te kunnen. We hebben ons lekker 1,5 uur ingespannen en ontspannen. We kunnen hierna aan tafel om 19.00 uur. Mels: eendenloempia, bacon + aardappelschijfjes + mixgroenten, Toos: zalm met kabeljauw mousse, bacon + aardappelschijfjes + mixgroenten. Als toetje hadden we allebeide: warme banaan, chocolade saus, ijs en slagroom. Bij de aardappelschijfjes hadden Mels en Toos graag mayonaise. Nou we kregen zo’n grote kom dat we de hele groep konden laten mee genieten. Na het eten nog nagetafeld met John en Rina.