Verslag van dagtocht The Rock of Cashel en Cahir

Route: Door het zuiden van Ierland ! Volg de R675 richting Waterford, daarna een klein stukje de N25 volgen tot de afslag naar de N24 richting Rosslage. Bij Grannagh de N9 volgen richting kilkenny, Bij Kilkenny linksaf de N10 op tot de afslag van de R693 richting Freshford en Urlingford. Bij Urlingford de N8 volgen richting Cashel, na de stop bij het kasteel verder de N8 op richting Cahir. Ook hier weer een tussenstop en daarna de N24 volgen richting Waterford via Clonmel. Bij Waterford de R686 en daarna de N25 aanhouden. Bij Butlerstown de R682 op richting Tramore (plm. 225 Km)

Verslag: Vandaag hebben we een dagtocht. We staan om 7.30 uur op en om 8.00 uur hebben we ontbijt. Aan tafel vertellen ze dat het vannacht heeft gestormd. Niets van gehoord. Het is wel mistig buiten. Om 9.00 uur vertrekken we. Co en Ria gaan vandaag niet met ons mee. Zij nemen vandaag een dagje rust.

We rijden vandaag via een mooie route eerst naar de beroemde Rock of Cashel. Hier komen we om 11.00 uur aan. Men loopt eerst naar een restaurant waar men iets kan eten / drinken. Mels en Toos lopen even tot buiten het stadje om foto’s te maken van Rock of Cashel. De Rock of Cashel of Saint Patrick’s Rock, (Iers: Carraig Phadraig) is een 60 meter hoge kalksteenhoudende rots in Cashel, County Tipperary, Ierland, zetel van de koningen van Munster vanaf de vierde eeuw totdat de rots in de twaalfde eeuw aan de kerk werd geschonken. De voornaamste overlevende gebouwen betreffen de (ruïnes van) Saint Patrick’s Cathedral, Cormac’s Chapel en een Round Tower. Voor de kathedraal bevindt zich een replica van het Saint Patrick’s Cross, een Keltisch High Cross. De naam verwijst naar het verhaal dat Sint Patrick de koning van Munster op de Rock of Cashel had bekeerd tot het Christendom. De afbeeldingen op het kruis zijn door erosie niet te onderscheiden. (foto 8 replica en 29 echte). De legende gaat als men het kruis kan omarmen en men kan de vingertoppen aanraken, krijgt men een jaar lang geen kiespijn. John en Mels (foto 26) konden dit beiden . Nu maar afwachten of het werkt. We kregen eerst tekst een uitleg over Rock of Cashel te horen van een gids. Daarna konden we zelf rondlopen en foto’s maken. Nadat we hadden rondgelopen, gingen we naar de film presentatie kijken. Nog even buiten foto’s gemaakt. En dan nog de kapel in waar we enkele foto’s hebben gemaakt (foto’s 32, 33 en 34). Langzaam lopen we terug naar de parkeerplaats van de bus. Onderweg spreken we nog even met 5 motorrijders uit Nederland.

We vertrekken vanuit Rock of Cashel om 14.00 uur. We hebben lekker in de buitenlucht gepicknickt. Dan gaan we op weg naar Cahir. Dit kasteel ligt een half uur rijden van Cashel. Bij Cahir krijgen we een rondleiding. Cahir Castle, een 13de-eeuws fort van de familie Butler Dit kasteel heeft ook gediend als decor voor menige film. O.a. Exalibur, Brave Heart. Na nog even te hebben rondgelopen gaan we terug naar de bus. We rijden dan richting Waterford. Eerder op de dag hadden enkele medereizigers gevraagd of men ook kon aan gaan bij het Waterford kristal. Nu we terug reden richting Waterford vertelde Trees dat dit dus niet ging en dat we wel konden aangaan bij de……Lidl. Nou bijna iedereen uit de bus en even inkopen doen.

Later vraagt Trees of er mensen zijn die morgenvroeg bij het ontbijt kaas en ham willen. Nou dat willen sommige wel. Trees telt ze even. Eerder tijdens de trip is de vraag gekomen of er interesse was voor de River Dance in Dublin op de donderdag avond. De kosten zouden dan € 40.00 zijn. De avond begint dan om 20.00 uur en duren tot +/- 22.30 met pauze. Er willen wel 17 personen mee. Trees gaat bellen of het lukt en we zullen het zo spoedig mogelijk horen. We krijgen te horen dat het avondeten om 19.00 uur is. We hebben het laatste stukje pech als we naar het hotel rijden. We gingen de weg omhoog, een harde knal, en de versnellingsbak was stuk, rook en stank. Iedereen de bus uit en het laatste stukje was het lopen. Later krijgen we te horen dat er morgen een andere bus is. Onze bus werd opgesleept en er werd een andere bus geregeld.

Om 19.00 uur gaan we eten. Mels: groentesoep, kalkoen en coupe Jacques. Toos: gefrituurde champignons met knoflook, kabeljauw, soesjes met chocolade saus. Vanavond is er live muziek in de bar om 21.30 uur. We zijn er heen geweest. Niet iedereen was er. Maar wel gezellig. Trees was er ook en later kwam Richie ook. Hij had een nieuwe bus bij zich. Gelukkig de reis kon morgen verder gaan. Mels en Toos hebben nog tot 23.30 uur zitten luisteren naar de muziek. De muziekkant speelde liedjes van de Eagles. Ja, dan kan je niet naar bed voor dat de zanger stopt. Toen toch maar vlug naar bed.