Verslag van dagtocht Glenveagh National Park

Route: Vanuit Killybegs de R263 richting Donegal, bij Five Points de N56 volgen richting Ardara. In Ardara de R261 volgen richting Maas, hierbij komen we door o.a. Beagh, Clogher West en Clooney. In Maas de N56 volgen richting Dunglow, hierbij komen we door o.a. Mulnamina More, Kincrum, Meenagowan, Boyoughter en Croaghnashallog. Bij het laatste niet uit te spreken plaatsje de R252 volgen richting Doocharry, hierna de R254 volgen tot Carrickascanlon, hier linksaf de R251 op richting Glenveigh. Na het bezoek aan Glenveagh National Park eerst de R251 volgen terug naar Gleinveigh en door naar Drumfin. In de Drumfin de R255 volgen tot de N56 begint. Hier rechtsaf richting Letterkenny. In Letterkenny de N56 blijven volgen deze gaat over in de N14 richting Dromore. In Drumany de N13 volgen richting Ballybofey, hierbij komen we door o.a. Kilross en Stranorlar. In Stranorlar de N15 volgen richting Ballybofey. De N15 blijven volgen tot bijna in Donegal. Vlak voor Donegal de N56 richting Mountcharles en Dunkineely. In Five Points de R263 volgen richting Killybegs. (plm. 200 Km)

Verslag: We hebben gisteren avond te horen gekregen dat we vanmorgen om 8.00 uur het ontbijt hebben en dat we om 9.00 uur vertrekken. We krijgen een uitgebreid Iers ontbijt. Voordat we vertrekken maakt Mels eerst enkele foto’s van het Hotel en de haven.

Vandaag hebben we een dagtocht en dan gaan we naar het Glenveagh National Park. Via een mooie route langs de kust, waarbij we enkele foto’s maken van de baaien (foto’s 5 t/m 10). Om 12.45 uur komen we aan bij het park. Dit park biedt bescherming aan de grootste kudde edelherten van Ierland.

Aan de oever van Lough Veagh ligt het Glenveagh Castle. Het kasteel ligt prachtig op een verhoging aan het Glenveagh meer. Om hier te komen kan men een shuttle (bus) nemen of ernaar toe wandelen. Wij besluiten om ernaar toe te wandelen zodat we onderweg nog enkele mooie foto’s kunnen nemen. Volgens Trees is dit drie kwartier wandelen. Maaaaaar……. Wij deden er met de groep zo’n klein uurtje over. Men ziet als men bij de toegangshekken van het kasteel komt dat er op de pilaren bij de hekken betonnen hertenkoppen staan. Onderweg zien we ook nog een varken wat zich gewillig liet fotograferen.

Het landgoed Glenveagh werd tussen 1857 en 1859 gesticht door John George Adair. In 1870 bouwde Adair het kasteel Glenveagh maar hij overleed in 1885. Na hem en zijn vrouw heeft het kasteel nog verschillende bewoners gehad waaronder de IRA. De laatste bewoner, de Heer McIlhenny, droeg het kasteel en de tuinen over aan het Ierse volk. Rondom het kasteel ligt een prachtige aangelegde tuin.

Als we bij de tuinen van het kasteel komen maken we eerst nog een wandeling hierdoor. Wel zijn hier vervelende vliegjes die steken. Sommige mensen hebben hier later ook hinder van gekregen. Na nog even wat te hebben gegeten gaan we wachten tot Trees komt. Zij zorgt ervoor dat we allemaal een kaartje krijgen voor de rondleiding. Door het kasteel hebben we een rondleiding gehad door de verschillende vertrekken: eetkamer, zitkamer en slaapkamers. Overal staat er mooi meubilair en porselein. Hangen en liggen er mooie schilderijen en tapijten. De moeite waar om het te bekijken.

De terug weg lopen we niet maar nemen de shuttle. Als we terug komen bij de bus verteld Trees dat we de heenweg de verkeerde weg hebben gehad. Die hadden we eigenlijk vanmiddag moeten rijden. Maar geen probleem we rijden nu gewoon de weg die we vanmorgen hadden moeten rijden. Pech met Toos de maag overstuur.

Tijdens het avond eten heeft Toos niet veel gegeten. Wortelensoep en Beef. Mels heeft Garnalen gegeten en ook Beef. Als toetje heeft hij taart gegeten. Op tijd naar bed zodat we morgenvroeg weer fit zijn. We hebben morgen een lange dag voor de boeg. Men mag deze dag naar eigen inzicht indelen maar we willen graag wat van Ierland zien en laten ons graag door Trees leiden.