Verslag van Baiersbronn-Klosterreichenbach (D) – Champoussin (CH) (417 Km)

De Route: Van ons hotel in Baiersbronn-Klosterreichenbach draaien we de L409 op richting Musbach. Daarna de B294 richting Freudenstadt deze gaat over in de B462 en daarna de L175 richting Schluchsee. Bij Schluchsee de B31/B500 volgen tot de L146 richting Bernau. Daarna zijn we in een omleiding gekomen wat ons goed de weg verpestte. Uiteindelijk zijn we maar richting Basel gegaan, dit was achteraf geen goede keuze. Omdat we de groene autowegen in Zwitserland wilde vermijden moesten we deze wegen door de Tom Tom als geblokkeerd opgeven. Ook dat was geen goede oplossing. In Basel hebben we uiteindelijk m.b.v. een landkaart Allschwill ingegeven en vandaar uit een rondje rondom Basel gereden. Via Reinach, Dormach, Ziefen en Oberdorf zijn we weer op de route gekomen de 12. De 12 blijven volgen via Solothurn tot vlak voor Bern. In Bern ook hier weer oppassen dat de Tom Tom je niet over de groene autoweg stuurt proberen de 12 te volgen richting Fribourg en Bulle. In Bulle de 12 volgen tot Vevey. Daarna wordt het weer oppassen met de groene autowegen. De 1 volgen richting Montreux hierna de 1 blijven volgen tot Aigle. In Aigle richting Monthey gaan welke over gaat in de 21. In Monthey de borden volgen richting Champéry. Na Val-d’illiez de borden volgen richting Champoussin.

Het verslag (Zaterdag 4 juli 2009): Om 6.30 uur loopt de wekker af. Opstaan, even douchen en naar beneden voor het ontbijt. We nemen direct de koffers mee naar de auto. Dan naar het restaurant voor het ontbijt. Edwin staat al klaar. We krijgen een uitgebreid ontbijt: gekookt eitje, jus de Orange, verse broodjes, kaas, vlees, jam en heerlijke koffie. Als we klaar zijn rekent Mels af (€ 78,40 voor diner, overnachting en ontbijt plus 3 grote pils en 2 cola). Dan vertrekken we richting Zwitserland.

We gaan binnen door. We willen/kunnen geen auto(snel)weg in Zwitserland rijden. Je moet er voor de auto en de kar een vignet hebben. En omdat we er met de motor willen rijden hadden we er maar een gekocht, 3 stuks is een beetje veel. We willen proberen om zonder gebruik te maken van auto(snel)wegen door Zwitserland te rijden. Om 11.30 uur maken we foto’s bij Wher vanuit de rijdende auto.

Om +/- 12.30 uur zijn we in Zwitserland. Het wordt een moeilijke tocht door Basel. Er zijn wegomleggingen en Miep (TomTom) heeft hier moeite mee. Dan maar gewoon een weg inrijden en we zien het wel. Miep laat het afweten op sommige trajecten. Dan zijn we eindelijk op de goede weg richting Bern en verder gaat richting Montreux. We moeten dwars door Montreux. En dat met een auto met aanhanger.

Dan verder richting Champoussin. Het laatste stukje vanuit Mounthey val tegen. Zeer slechte weg. Het gaat maar omhoog. Geen einde te zien. Om 18.15 uur zien we eindelijk het hotel. Het is vandaag een zeer vermoeiende maar wel mooie rit geweest. Veel bergen en bossen gezien.

We worden bij de receptie hartelijk ontvangen door een Nederlands sprekende receptioniste (Anneke) Er is voor komende week door 60 Nederlanders geboekt verteld ze. Omdat dat veel is in het restaurant in een keer is er besloten dat de groep in 2 is gedeeld. De ene keer eet je in het hotel restaurant en de andere keer een stukje de berg aflopen. Daar ligt ook nog een klein restaurantje. Op dinsdag kunnen we allemaal terecht in een restaurantje een stukje de berg op. Als men met het menu iets krijgt wat men niet graag heeft kan men ook voor het alternatief vragen. Verder krijgen we tekst en uitleg over de omgeving, faciliteiten van het hotel en over de kortingsbonnen. We kunnen ons opgeven voor de maandag dan wordt er een wandeling gemaakt onder begeleiding van Alke (Manager). Op woensdag en donderdag is er geen warme maaltijd. Maar voor donderdag is er een alternatief. Men kan tegen betaling zich opgeven voor de BBQ.

We hebben een kamer met 3 eenpersoons bedden. Lekker ruim. Er is een tv. Maar geen koelkast of iets om koffie te maken. Kleine badkamer. Maar het is goed voor te overnachten.

We gaan terug naar de auto om alles naar de hotelkamer te brengen. Het wordt enkele keren lopen om alles boven te krijgen. Na alles te hebben opgeruimd, verslag geschreven en even te hebben gerust gaan we het restaurant opzoek. We moeten vandaag de berg af. Dit is maar 5 minuutjes lopen. We krijgen daar; Gebonden groentesoep, zalm, gekookte aardappelen en courgettes en als nagerecht peren met chocolade saus en slagroom. Jammer van de zalm want hier zaten te veel graten in. Peer was lekker maar erg weinig.

Na de maaltijd naar het hotel terug gelopen en daar met Alke (Manager) even kijken waar we de motor neer kunnen zetten. We halen de motor van de kar en maken hem met een slot vast aan de kar. Als alles klaar is gaan we naar de hotelkamer. Nog wat lezen en tv. kijken. De route voor de volgende dag bekijken en slapen. Het is fris hierboven op de berg. Geen weer voor een korte broek of rokje.