Verslag van kaasfabriek, chocoladefabriek en kasteel Chillon (220 Km)

De Route: Vanuit Champoussin richting Monthey, de borden volgen richting Aigle. In Aigle de 11 volgen richting Leysin. Bij Château-d’Oex de borden volgen richting Bulle en Rossiniére. Men komt dan in Gruyères, hier de borden volgen La Maisson du Gruyère (kaasfabriek). Vanuit de kaasfabriek de borden richting Broc volgen. Om bij de Cailler chocolade fabriek te komen moet men de borden Nesttle volgen. Vanuit Broc terug naar Gruyères, dan richting Bulle. In Bulle de 12 volgen richting Montreux en Vevey, wederom weer dwars door Montreux en op de weg richting Monthey/Martigny ligt het kasteel van Chillon. Van hieruit de 9-21 volgen richting Monthey en dan Champéry en Champoussin.

Het verslag (Dinsdag 7 juli 2009): We besluiten om er vandaag een rustige dag van te maken. Het is te vermoeiend om weer een route te maken op de motor. Toos heeft navraag gedaan waar de chocoladefabriek is en waar de 14 watervallen zijn. We besluiten om vandaag eerst naar de kaasfabriek in Gruyères te rijden. Verder rijden we dan door naar de chocolade fabriek in Broc en op de terug weg rijden dan naar het kasteel Chillon bij Montreux. De watervallen nemen we de volgende keer omdat ze niet direct op onze route liggen vandaag.

We rijden rustig richting Gruyères. Miep (Tom Tom) wijst ons goed de weg. Als we bij de kaasfabriek komen staat er een Nederlandse bus. Er is royaal parkeerplaats en als we naar binnen lopen komt de reuk van kaas ons al tegemoet. We melden ons bij de balie en krijgen uitleg hoe het geregeld is. We hebben een kortingskaartje (€ 2,00) en hoeven nu maar € 12,00 te betalen. Tevens krijgen we een informatieblad in het Nederlands en een pakje met 3 stukjes Gruyère kaas. De stukje waren van verschillende leeftijden dat ze gerijpt zijn. 6, 8 en 12 maanden. Ook krijgen we uitleg hoe we met een apparaat, wat eruit ziet als een afstandbediening, om moeten gaan. Hiermee kun je teksten luisteren in verschillende talen tijdens de route wat men loopt.
Men volgt de route via nummers. Bij elk nummer toets je op je “afstandbediening” het nummer waar je bent. Dan hoor je welk verhaal hierbij hoort. Zo hoor je het verhaal van een koe die Kers heet. Ze verteld het verhaal over verschillende koeien die er zijn. Verder vertelt ze over het gras en de bloemen wat ze eten. Hoe dit dan tot melk in de uier komt en hoe het proces van melken volgt. Tevens verteld ze hoe er van melk de kaas wordt gemaakt. Tijdens deze rondleiding kun je ruiken aan verschillende potjes met bloemen geuren. We maken nadat we de route gemaakt hebben nog enkele foto’s van de kelder waar de kazen liggen opgeslagen. Het was een mooie route om te lopen en heel interessant.

Als we terug zijn bij de auto rijden we naar de chocoladefabriek in Broc. Ze hadden ons verteld dat we naar de Chocoladefabriek Cailler zouden moeten rijden. Maar toen we in Broc kwamen zagen we alleen bordje waar Nestlé opstaat. Na even zoeken en geen bordje Cailler te vinden besluiten we om de bordjes Nestlé te volgen. Als we de chocoladefabriek van Nestlé zien staat daar ook het bordje van Cailler. We lopen naar de chocoladefabriek en melden ons bij de balie. Hier staat een receptioniste die ook Nederlands spreekt. Zij verteld ons waar we alles kunnen zien. Van oorsprong is het de Cailler fabriek (1898) maar is later overgegaan naar Nestlé. We kunnen op ons eigen tempo de route volgen. Men ziet mallen van chocolade figuren, zakken met noten en het verhaal hoe men chocolade maakt. Tevens kan men aan potjes ruiken waar noten en chocolade melange in zit. Dan komen we bij het hoogte punt van de route: chocolade proeven. Als je Mels ziet dan glundert hij helemaal. Hier kwam hij voor naar de chocolade fabriek. Hij proeft ze allemaal. De een nog heerlijker dan de andere. Tablet chocolade en bonbons. Ze liggen er allemaal. Dit was lekker: zegt Mels. Dan lopen we richting uitgang en komen door de winkel. Ja, dit hoort er natuurlijk ook bij. Chocolade kopen. Na we er verschillende soorten tabletten hebben uitgezocht en we betaald hebben lopen we terug naar de auto.

We rijden terug richting Montreux. Bij Allschwil tanken we nog even. We hebben pech als we bij Montreux komen. Hier is het Jazz festival wat de hele week duurt. Via omleidingen komen we aan bij Kasteel Chillon. Het Kasteel van Chillon is een oude burcht gelegen aan het meer van Genève, iets ten oosten van Montreux bij Veytaux. We hebben kaartjes gekregen in het hotel om het kasteel te kunnen bekijken. Als Mels de kaartjes afgeeft krijgen we direct de Nederlandse beschrijving van het kasteel. Het kasteel, uit de dertiende eeuw, is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Europa. De reden het kasteel op deze rotspunt in het meer van Genève te bouwen, is de strategische positie: steil aflopende rotsen aan één kant en aan de andere kant het meer, dat op deze plek 300 meter de diepte ingaat. In de bronstijd was er geen pad rond het meer, de route liep op deze plek 200 meter hoger over de rotsen. Het is een indrukwekkend kasteel. Door de cijfers te volgen kan men de hele rondleiding door het kasteel volgen. Het lijkt van buiten niet zo groot. Maar als men erdoor heen loopt staat men er versteld van hoeveel vertrekken / ruimtes er zijn. Het kasteel bestaat uit meer dan twintig gebouwen en verschillende binnenplaatsen. Een van de torens word de Donjon genoemd. Deze ligt in het midden van de rots van Chillon en dateert waarschijnlijk uit de Xle eeuw. Tijdens de renovatie van de Donjon in de XXe eeuw werden er trappen geplaatst om helemaal naar boven in de Donjon te kunnen gaan, waar men een 360 graden panorama heeft op het kasteel en zijn omgeving. We hebben er geen spijt van dat we hier naar toe zijn gegaan.

We lopen terug naar de auto en besluiten langzaam naar het hotel terug te rijden. We besluiten om nog bij een supermarkt aan te gaan om nog enkele dingen te kopen. Zoals broodjes etc. voor de komende dagen. We gaan dan niet uit eten s’avonds maar eten dan een broodje op de hotelkamer. We besluiten om bij de COOP supermarkt aan te gaan. Het is een groot gebouw waar allerlei winkel in gehuisvest zijn. We besluiten de supermarkt in te lopen. We vinden er broodjes, lekkere rabarber/aardbeien jam, fles wodka en een souvenir: een mok van Zwitserland.

Terug bij het hotel besluiten we nog even te gaan zwemmen en eventueel nog de sauna te nemen. Lekker even te relaxen in het bad. Het weer is te slecht om buiten te liggen. Nog even afdouchen en naar de hotel kamer om alles op te ruimen. We besluiten om met de auto naar het restaurant op de berg te rijden. Als we daar aan komen zien we dat het grootste gedeelte van de groep hotel gasten met de auto is. We krijgen er salade, pasta, worteltjes, ragout en bosbessentaart na. Mels besluit om geen salade te nemen maar een soep. Tevens besluiten we i.p.v. de pasta frites te nemen. De ragout blijkt achteraf gewoon stukjes vlees in saus te zijn. Het smaakte verder goed.

Terug naar het hotel gereden en nog tv gekeken en gelezen. We zien wel wat het weer morgen brengt. We staan toch op tijd op en kijken dan wat de weersvoorspelling voor de dag is. Dan besluiten we wel wat we gaan doen.