Verslag van de drie passen (Grimselpass, Sustenpass en Furkapass). (473 Km)

De Route: Vanuit Champoussin richting Monthey, dan de 9-21 volgen richting Martigny, vanaf hier de 9 blijven volgen via Saxon, Sion, Sierre tot in Naters. In Naters/Brig de 19 volgen richting Lax, Reckingen en Oberwald tot in Gletsch. In Gletsch kan men een rondje rijden waarover men over 3 passen rijdt. Wij besluiten om rechtsom te rijden. De 6 volgen richting Innertkirchen, dit begint al goed met de Grimselpass. In Innertkirchen de 11 volgen richting Nessental, Gadmen om zo via de Sustenpass en het Meiental in Wassen te komen. Vlak na Wassen de 2 volgen richting Andermatt. In Andermatt de 19 volgen richting Realp en de Furkapass om weer in Gletsch uit te komen. Helaas de terug weg was hetzelfde als de heen weg.

Het verslag (Donderdag 9 juli 2009): Om 7.30 uur loopt de wekker af zoals iedere dag. Even douchen, aankleden en naar benden voor het ontbijt. Daar zien we dat we vandaag een gekookt eitje bij het ontbijt hebben. Eens iets anders. Naar boven om alle spullen die we nog mee moeten nemen voor vandaag te pakken . We gokken het er vandaag op dat het droog blijft. We willen graag de 3 passen met de motor rijden. Maar om daar naar toe te rijden met de motor en dan de 3 passen en terug met de motor is een te lange rit (+/- 470 km) Dit te veel met de motor. We hebben besloten om met de motor op de aanhanger richting de 3 passen te rijden en daar de motor van de kar te halen. We moeten onderweg nog stoppen om batterijen te kopen. Als we bij een tankstation stoppen om te tanken zien we daar batterijen liggen maar veel te duur.

Een uurtje later komen we door het plaatsje Domdidier. Hier ligt een COOP, Jumbo en een Aldi. Bij de Aldi lopen we naar binnen. Mels heeft zijn portemonnee in de auto laten liggen. Toos gaat die even halen en als ze in de winkel komt staat Mels bij het ijs.

Een doos met 3 magnums en 2 pakjes met batterijen rijker lopen we naar de auto terug. Dit zijn echte grote magnums. We zijn blij als we iedere een op hebben. We besluiten om de 3e weg te geven. Toos vraagt aan een vrouw of zij die wil hebben maar nee. Mels ziet een man lopen naar zijn auto met Nederlands kenteken. Mels bied hem het ijsje aan en na even aan dringen neemt hij het ijsje mee. De batterijen worden in de camera geplaatst en we kunnen weer foto’s maken. De eerste foto werd direct gemaakt. Toos met een ijsje.

Dan rijden we verder richting de 3 passen. Het wordt zoeken naar een plaatsje waar we de auto met kar kunnen laten staan nadat we de motor eraf hebben gehaald. Na tijdje zoeken vinden we een plaatsje. Hier kunnen we de auto met kar rustig laten staan. Van hieruit kunnen we direct de Grimselpass op en via de Furkapass zijn we dan weer terug bij de auto. We halen de motor van de kar en kleden om snel om. Er komen veel motoren langs.

We rijden van de parkeerplaats weg richting de Grimselpass. Het gaat snel berg omhoog en we hebben vele mooie plekken om foto’s te maken. Toos maakt onder het rijden foto’s want als ze bij ieder mooi plekje moet stoppen om een foto te maken dan kwamen we niet verder vandaag. We stoppen op de Grimselpass om een foto te maken van Mels. Hij staat hier langs de weg voor een berg sneeuw. En het was koud. De pashoogte ligt op 2.165 meter. Van hieruit rijden we naar de Sustenpass. Deze pas ligt op een hoogte van 2.224 meter. De wegen zijn goed bereidbaar. Er komen ook veel vrachtwagens en bussen over deze passen. Het zijn brede wegen en goed onderhouden. Onderweg maken we nog verschillende foto’s. Dan gaan we over naar de Furkapass. De pas ligt op een hoogte van 2.431 meter. Hier moeten we toch afstappen om nog enkele foto’s te maken. Er staat veel wind en het is er koud. De Furkapass begint in het Oberen Goms in het Wallis. Van Oberwald tot Gletsch lopen de routes van de Furkapass en de Grimselpass gelijk op.

We hebben wel geluk dat we de passen kunnen rijden. Enkele weken terug heeft het er nog gesneeuwd. En als er sneeuw ligt worden de passen gesloten. Het was zeer de moeite waard om de 3 passen te rijden. Ze zijn ook populaire bij toeristen als de; Drie-passen-tocht. Het laatste stukje omlaag bij de Furkapass zien we in de verte de auto al staan.

ls we terug zijn bij de auto stapt Mels met een voldaan gevoel en een grote glimlach op zijn gezicht van de motor af. Dit wilde hij graag doen in Zwitserland. De 3 passen rijden. We zetten de motor op de kar en kleden ons om. Nog even wat eten en drinken en dan terug naar het hotel. Het is een mooie dag geweest. Het is droog gebleven totdat we bij het hotel komen. Het is dan 19.20 uur. We moeten dan hard lopen om droog binnen te komen. Het regent hard. Wij hebben het de hele dag droog gehouden en veel zon gehad.

Vanavond hebben ze in het hotel BBQ. Hier had men zich voor moeten opgeven. We zien en ruiken niets van de BBQ. We gaan ons eerst lekker douchen. Broodjes eten, iets drinken en dan lekker ontspannen. Morgen nog en dan naar huis. Vakantie zit er al bijna op.