Verslag van Les Gorgus du Durnand en Thermen Lavez-Les-Bains (plm. 88 Km)

De Route: Vanuit Champoussin richting Monthey dan de 9-21 volgen richting Martigny. Hier de 21 volgen richting Col du St. Bernard, echter we komen niet verder dan Sembrancher want hier liggen de 14 watervallen van de Gorges du Durmand. Een klein bergje op en halverwege ligt de ingang met de parkeerplaats. Daarna weer terug naar Martigny om via de 9-21 terug te gaan richting St. Maurice hier de weg nemen naar Lavey-les-Bains waar de thermen zijn. Deze liggen vlak langs de weg en zijn niet te missen. Van hieruit terug naar St. Maurice en via Monthey terug naar Champoussin.

Het verslag (Vrijdag 10 Juli): Omdat we morgen naar huis rijden en dit een lange rit wordt, besluiten we om vandaag een rustige dag te houden. We gaan eerst naar Les Gorgus du Durnand.

We moeten dan eerst richting Martigny rijden. Miep (Tom Tom) geeft ons de route aan. Als we er aankomen, rijden we eerst helemaal de berg omhoog. Maar dan zien we dat we toch beneden bij de parkeerplaats hadden moeten stoppen. Terug.
Als we van de parkeerplaats aflopen zien we een stel van het hotel. Zij vertellen ons dat het een mooie route is van ongeveer een uur lopen. Terug door de bos is ook een mooie tocht. Maar wij hebben onze wandelschoenen bij onze. We gaan bij het loket de kaartjes kopen. € 16,00 voor de 2 kaartjes. Na de brug over de Drance staat men aan het begin van de Gorges du Durnand, die toegankelijk zijn via een 1 kilometer lang wandelpad met tunnels, bruggetjes en gaanderijen. Links en rechts van de woest schuimende rivier Durnand verheffen zich dreigende rotswanden. Het water van de Durnand stort langs de rotsen naar beneden langs 14 trapjes om met groot tumult en oorverdovend gebulder aan te komen in de vallei van de Drance. De hemel is nog slechts een smalle streep van licht boven de sombere rotsen. De bruggetjes over de rivier lijken breekbaar tegen dit indrukwekkende natuurgeweld.

Het is een mooie tocht. Mels maakt dit keer de foto’s en filmt ook. We moeten af en toe stoppen om op adem te komen. Het is inspannend al die trappen. Dan komen we op een punt dat je het bos in kan lopen. De route volgen. Maar men gaat dan door een draaipoortje heen. Als men hier doorheen is gelopen kan men niet meer terug. We volgen de route door het bos. Eerst nog een stukje omhoog. Als we bij een bankje komen besluiten we eerst te rusten. We kunnen dan over de verharde weg of door de bos terug naar de parkeerplaats. We besluiten om door het bos te gaan. Het gaat zig-zag omlaag. Rustig aan. Als we bij de parkeerplaats komen is het hier druk. We drinken nog even iets. Er komt een Nederlandse auto aanrijden en Mels maakt plaats voor hen. Het blijkt dat het een ouder stel is uit het hotel. Nadat zij op onze plaats hebben geparkeerd maken we nog even een praatje. We vertellen dat we nu richting thermen gaan. Ze vertellen dat ze er al zijn geweest en dat ze eerst de route gaan wandelen. Later op de middag zullen ze ook naar de thermen komen.

We rijden terug richting Martigny en door naar Thermen Lavez-Les-Bains. Miep stuurt ons over kleine weggetjes. We denken dat het wel weer een kleine omweg is van Miep. Maar nee hoor dan staan we opeens bij de parkeerplaats van de Thermen. Het is een grote parkeerplaats en het is er druk.
Het kaartje wat we in het hotel hebben gekregen om gratis de Thermen te kunnen bezoeken geeft ons het recht om 3 uur hier te verblijven. We zijn benieuwd. Het zal wat worden zegt Mels: 3 uur hier vertoeven. Hij denkt dat hij na een uur al lang weg is. We zien dat als we geen vrijkaartje hadden gehad men hier voor die 3 uurtjes € 18,00 p.p. hadden moeten betalen. We zijn benieuwd wat er allemaal is.

We melden ons bij de kassa en krijgen ieder een plastic kaartje. We zien als we naar de omkleedhokjes gaan dat het hier gemengd is. Geen aparte mannen / vrouwen omkleedhokjes. Kleerhanger mee en hokje in. Als we het hokje uitkomen aan de andere kant staan daar kastjes/kluisjes. Je kunt je kleren in het kastje/kluisje hangen. Kaartje aan de binnenkant in de deur steken en deur dichtmaken met de sleutel die er buiten opsteekt. De sleutel kun je met een bandje om je pols of enkel vastmaken. Dan richting de baden en afwachten wat we tegen komen. Het eerste bad wat we tegenkomen zullen we maar direct proberen. Als we er in lopen…….zalig. Zo warm. Hier word je lui in als men niet oplet. Dan zien we bekenden van het hotel. Ze vertellen dat het heel mooi is. We gaan uit het bad en via een trapje en flappen gaan we door het water richting buitenbad. Het water is hier ook zalig. Maar als men uit het bad komt is het koud. Richting volgende bad. Hier kun je in de buitenste ring bubbelen. Het lijkt of je op een bed ligt met de bubbels onder je. Als je een ring kleiner neemt kom je in de ring met de stroom versnelling. Je kunt je hier lekker laten meedrijven met de stroming. Helemaal in de binnenste ring kun je gewoon staan te bubbelen.

Dit is echt ontspannen.

We besluiten om eens te gaan kijken wat er verder nog is. Er zijn buiten nog enkele gebouwen. We gaan het eerste gebouw binnen en zien dat dit het gebouw is van de sauna. Hier is gemengd sauna. Wel is er aparte cabines voor gekleed en naturisme. We nemen een ronde. Het is heerlijk in de sauna. Even afspoelen. Mels gaat door de ijsruimte. Dit is een ruimte waar het echt ijskoud is. Er ligt ijs. Het dompelbad doen we niet. We relaxen nog even buiten in de stoelen die er staan. En dan gaan we richting het hoofdgebouw. Even een banaantje eten in een omkleedhokje en dan verder kijken wat er nog is. We zien dat er in het hoofdgebouw Turksbad is. Heel veel stoom. Hier is een gemengd stoombad met kleren aan. Tevens is er een apart stoombad voor vrouwen en mannen. Hier kan men ingaan als men zonder kleren wil. Wij nemen het Turksbad met kleren. Als we hier uit komen nemen we even een douche. Buiten staat nog een gebouw waar we nog niet zijn geweest en besluiten om er te gaan kijken. Het blijkt dat dit gebouw met aromatherapie te maken heeft. Een man maakt ons duidelijk dat we er naar binnen moeten gaan. Er staan bedden je hoort muziek en ruikt van alles.
Mels en ik nemen plaats. Als we ven liggen stopt de muziek en er wordt bekend gemaakt dat deze sessie is afgelopen en dat er zo weer een begint. We besluiten om te blijven liggen. Als de volgende sessie begint ruikt je de geuren weer intens en je hoort de rustgevende muziek. Mels heb ik verschillende keren moeten aanstoten. Hij was heel ontspannen. Zelfs zo erg dat hij begint te snurken. Als we hier naar buiten zegt Mels dat hij nog een rondje sauna, bubbelen, etc. wil maken. Geen tijd meer. Nog even in het eerst ontspanningsbad en dan vlug omkleden. Het is dan even na 16.00 uur en om 16.30 uur moeten we buiten zijn. Dan zijn de 3 uur om dat we hier aanwezig mochten zijn.

Als we buiten staan zegt Mels dat het heerlijk was en dat de 3 uur zijn omgevlogen. Hij had niet gedacht dat het zo heerlijk zou zijn en dat hij de 3 uur zo gemakkelijk zou omkrijgen. We rijden rustig terug naar het hotel. De laatste keer de berg omhoog.

Als we in het hotel komen zitten enkel mensen naar de tour te kijken. Anneke zit aan de balie en Mels vraagt of hij kan afrekenen. Dit kan en Mels betaald de rekening die er nog openstaat. Zo hoeven we morgenvroeg nergens naar te kijken en kunnen dan ook direct vertrekken als we klaar zijn. We gaan naar boven en pakken alles verder in wat er nog ligt. Zo zijn we morgenvroeg snel klaar. Om 18.30 uur besluiten we naar beneden te gaan om te eten. We zijn dit keer de eerste. Het menu voor vanavond bestaat uit: Gazpacho met Gamba (koude tomatensoep, schnitzel, frites en salade. En als dessert een Dame Blanche. De koude tomatensoep was heerlijk maar de schnitzel was hard. We blijven nog lekker natafelen met enkele mensen. Dan naar boven de rest klaar zetten en rusten tot morgenvroeg. De laatste nacht.