Verslag van Champoussin (Zwitserland) – Heel (plm. 836 Km)

De Route: We hebben een hele moeilijke route terug gereden, eigenlijk te moeilijk om te beschrijven. Maar toch proberen: Vanuit Champoussin richting Monthey. Vandaar uit richting Montreux via de 9. In Montreux de bergen in om via de 12 naar Bulle te komen, tot Fribourg de 12 blijven volgen om daar af te slaan naar Murten. Hier de 22 op richting Bern maar in Kerzers de 5 nemen richting Neuchâtel. In Montmirail de 5 volgen richting Biel. In Biel de 6-30 op richting Moutier en Delémont en Basel. Omdat we niet weer door Basel wilde zijn we in Aesch richting Reinach gegaan en via Benken, Allschwil en St. Louis. Hier was een omleiding waardoor we niet richting Basel konden c.q. de autoweg richting Duitsland. Dus omrijden via Kembs en Hombourg, daar konden we de A36 op om richting Duitsland te gaan, vlak na de Frans-Duitse grens konden we de A5 op om via Karlsruhe de A61 te rijden tot aan Mönchengladbach. Daar staan al de borden om richting Roermond te rijden.

Het verslag (Zaterdag 11 Juli): We zijn vroeg wakker. Er zijn al mensen door het hotel aan het rondlopen. Men spoelt de wc door, loopt over de gangen en maakt deuren open en dicht. Heel rumoerig zo vroeg. Om 6.00 uur besluiten we om maar op te staan. We liggen toch niet meer rustig. Mels neemt nog even een douche en Toos pakt de rest in en zet alles bij elkaar klaar. Mels maakt als hij klaar is met aankleden nog enkele foto’s. Dan brengen we alvast enkele tassen met spullen naar beneden. Tevens koppelen we de kar met motor al achter de auto. Nog even naar boven en de rest halen. Alles bij elkaar en de sleutel op de balie leggen. We zien dat er in het restaurant al licht brand en alles staat al klaar voor het ontbijt. We gaan maar direct ontbijten. Normaal kun je pas om 8.00 uur terecht voor het ontbijt. Nu een gokje wagen en ja hoor we kunnen eten.

Als we het ontbijt op hebben zeggen we goedendag tegen iedereen en we vertrekken om 7.30 uur richting Heel. Het is een lange rit. Maar we zien wel. Mels heeft enkele dagen terug Miep(Tom Tom) een andere naam gegeven Muts of badmuts. Ook al geef je Muts in dat ze geen groene wegen moet nemen toch geeft ze die dan aan. We hebben nog enkele Zwitserse Franks die we nog willen inwisselen in Zwitserland. Als we tanken om 8.40 uur vinden we het nog te vroeg om ze in te wisselen voor iets te eten. We zien wel voor de Franse grens.

De bedoeling is om geen auto(snel)wegen te rijden tot boven St. Louis. Toch probeert het navigatiesysteem ons verschillende keren de groene wegen op te laten rijden. Maar het lukt ons toch om zonder de groene wegen Zwitserland te verlaten. Pech, we hebben de Zwitserse Franks niet meer ingewisseld. Als we bij St. Louis komen is er een wegomlegging (werkzaamheden). Langzaam aan komen we toch weer op de goede weg en dan is het de autosnelweg. Als Mels er 5 uur rijden op heeft zitten stoppen we op een grote parkeerplaats. We zijn dan in Duitsland. Even benen strekken, eten en drinken, en dan gaan we weer verder.

Nu rijd Toos. We komen op stukken waar men 100 mag rijden en waar vrachtwagens en auto’s met aanhangers niet mogen inhalen. Op een stuk schiet het niet op. Een hele rij vrachtauto’s en daarvoor rijd een wagen met aanhanger. Het gaat zelfs zo langzaam dat we maar 60 km. Per uur rijden. Dit is niks. Toch maar inhalen, maar met die drukte op de linker baan wordt het moeilijk. Achter ons rijd een vrachtwagen uit Nederland. Die ziet dat Toos graag wil inhalen en hij helpt een handje door knipperlicht aan te zetten en op de linkerbaan te gaan rijden. Hierdoor kan Toos mee naar links. Als zij links aan het rijden is gaat de vrachtwagen weer naar rechts. Plankgas en Toos rijdt de hele rij vrachtwagens en auto met aanhanger voorbij. Dit rijdt beter, niets voor je. Op de heenweg hebben we bij Klagenfurt in de file gestaan door wegwerkzaamheden. Nu kunnen we doorrijden. Het is wel langzamer rijden maar nergens geen file. Als Toos 3 uur heeft gereden is ze moe in de rug. Bij het tankstation op de A61 Hunsruck Ost stoppen we om te tanken. Op de heenweg hebben we aan de andere kant van de autoweg getankt. We gaan naar de parkeerplaats maken een sanitaire stop en eten en drinken iets. Nu weer verder.

Mels neemt het volgende stuk voor zich. We zien wel hoever hij rijdt en of Toos het nog moet overnemen. Het schiet goed op. Om 18.00 uur stuurt Toos nog een SMSje naar Angelique dat ze om ongeveer 20.00 uur thuis zijn. We hadden niet verwacht dat het zo goed zou gaan onderweg. Mels rijd door totdat we thuis zijn en zo zijn we om 19.30 uur al thuis. Dit hadden we zelf niet verwacht. Maar als je met 2 personen om de beurt kunt rijden dan schiet het goed op.

Mels zet eerst weer de stroom op de garagepoort dan kan die open. Motor wordt van de kar gehaald, kar in de garage en motor ervoor. Zo dit is al opgeruimd. Alle spullen uit de auto en naar binnen. Kijken of Shannon er is. Die is blij dat we weer thuis zijn. Het is toch weer fijn om thuis te zijn. Alle spullen worden direct opgeruimd. Iedereen even bellen dat we thuis zijn. Na een uurtje kun je al bijna niet meer zien dat we op vakantie zijn geweest. Wasmachine draait. Alles is opgeruimd. Nu de komende dagen het verslag schrijven over Zwitserland.