Verslag van het bezoek aan de kastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein

Om 8.00 uur loopt de wekker af. We waren nog niet helemaal wakker maar nu wel. We staan langzaam aan op en doen ons wassen en aankleden. Vandaag gaan we met de auto op stap. De motor heeft vandaag een rustdag. Als we beneden komen staat het ontbijt al klaar. Na een lekker en ontspannen ontbijt gaan we naar de kamer om de motorspullen in te pakken. Deze nemen we alvast mee naar de auto. Klaar is klaar is ons motto. De kar word losgekoppeld en we gaan op stap.

Ons reisdoel is vandaag Kastelen bekijken en naar de stad Füssen gaan. Gemakkelijk komen we aan op de parkeerplaats van de kastelen. We mogen € 4,50 betalen en er word ons gezegd waar we de auto mogen neerzetten. We kijken nog even rond en volgen dan de bordjes tickets. Als we daar aankomen staat er aangegeven in welke rij je moet gaan staan. Kaartje voor 1 kasteel of voor 2 kastelen. We willen ze allebeide zien. Kosten € 17,00 p.p. Op de kaartjes staat wanneer hoe laat men in het kasteel moet zijn voor de rondleiding. Schloss Hohenschwangau om 11.00 uur en Schloss Neuschwanstein om 13.30 uur.

We besluiten om te gaan lopen. Schloss Hohenschwangau is ongeveer 15 minuten lopen word er verteld. We hebben de tijd. Na nog enkele foto’s te hebben gemaakt van de huizen die bij deze kastelen liggen lopen we omhoog naar het kasteel. Het is op stukken steil omhoog. Ook nog enkele trappen en we zijn er. We zijn te vroeg maar we kunnen dan nog even naar het winkeltje en even rond kijken en foto’s maken. Op een bord kun je zien als je aan de beurt bent om naar binnen te gaan. Slot Hohenschwangau is een kasteel in het dorp Hohenschwangau bij Füssen in de Allgäu, in de Duitse deelstaat Beieren. Het huidige kasteel is in neogotische stijl gebouwd en dateert van 1837. Het staat op de plaats van de 12e-eeuwse burcht Schwanstein In het kasteel Hohenschwangau heeft de latere koning Lodewijk II van Beieren een groot deel van zijn jeugd doorgebracht. Hier ondertekende Lodewijk II in 1870 de beruchte Kaiserbrief, waarin Bismarck aankondigde dat Wilhelm I keizer zou worden van het eengemaakte Duitsland. Er mogen geen foto’s gemaakt worden en filmen is ook niet toegestaan. Na ongeveer 45 minuten staan we weer buiten. Het was mooi om te zien en er werd veel verteld. We maken buiten nog enkele foto’s.

Vanuit Schloss Hohenschwangau konden we naar Schloss Neuschwanstein kijken. We besluiten om ernaar toe te lopen. We hebben nog tijd genoeg en we doen rustig aan lopen. Het is ongeveer 1,5 kilometer. Men kan ook met een bus of koets gaan. Maar aangezien we tijd genoeg hebben besluiten we om te lopen. Het gaat steil omhoog. Kuitenbijters zegt Mels. Rustig aan stap voor stap. Slingerend bergop gaan we omhoog. Als we mensen met ijsjes zien lopen zegt Toos het kan niet ver meer zijn. Maar na de ijskraampjes moeten we toch nog een stukje omhoog. Als we boven zijn gaat Toos de flesjes vullen met water en Mels maakt ondertussen enkele foto’s. Dan zoeken ze een plaatsje waar ze even rustig en koel kunnen zitten. Er komen mensen naar boven en willen daar alsnog een ticket kopen als ze dat beneden niet gedaan hebben. Probleem is; Het was nog geen 13.30 want wij zaten nog te wachten en die mensen konden een ticket kopen maar dan konden ze pas om 15.45 uur terecht om naar binnen te gaan. Als we aan de beurt zijn lopen we met de rij naar binnen

Slot Neuschwanstein in Beieren is een kasteel in Hohenschwangau bij Füssen in de Allgäu, gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van (de later krankzinnig verklaarde) koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren (25 augustus 1845 – 13 juni 1886). Het is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II en met zo’n 1,3 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste toeristische attracties van Beieren. Het kasteel is genoemd naar Schwan, een zwaan dus. Zwanen waren de lievelingsdieren van de koning; van zijn nicht Elisabeth kreeg hij een grote porseleinen zwaan cadeau die in het kasteel staat. Het kasteel is nooit helemaal volgens de originele plannen afgebouwd, doordat Lodewijk II overleed voordat het af was en de bouw toen onmiddellijk werd stilgelegd.

Het kasteel was voorzien van de modernste snufjes van die tijd, zoals:
– centrale heteluchtverwarming en telefoon in de koninklijke vertrekken (derde en vierde verdieping)
– in de gigantische keuken was warm en koud stromend water voorhanden, alsmede een liftje (ten behoeve van maaltijden)
– op elke van de vier verdiepingen was stromend water beschikbaar
– een systeem van elektrische bellen, zodat de koning zijn bedienden en adjudanten kon oproepen
– automatische spoelsystemen op de wc’s /

De rondleiding begint op de tweede verdieping dus weer veel trappen opklimmen! Nadat we de tweede verdieping hebben bereikt begint de rondleiding door de koninginnenverblijven. Daarna nog meer trappen op naar de derde verdieping waar de koningsverblijven zijn. Fraai om al die barokke protserigheid te zien. Ook deze rondleiding duurt maar een half uurtje. Daarna veel trappen af om vervolgens in de museumwinkel uit te komen. Langs de authentieke keuken en door een lange gang komen we bij de uitgang van het fraaie slot.
Ook hier mochten we geen foto’s maken en niet filmen, balen dus.