Verslag van de wandeltocht naar San Romedio het bezoek er van.

Om 7.45 uur loopt de wekker af. Als we een dagje op stap willen kunnen we beter vroeg gaan want het wordt weer warm vandaag. Wassen aankleden en naar beneden voor het ontbijt. Als we klaar zijn gaan we onze spulletjes pakken voor vandaag. Informatie materiaal mee zodat we eventueel nog onderweg kunnen kijken waar we nog naartoe willen gaan.

We willen eerst eens gaan kijken waar Cantina Rotari (wijnmakerij) is. Het was even zoeken maar eindelijk hebben we het gevonden. Het ziet er heel modern uit. We melden ons bij de receptie en daar krijgen we te horen dat we geen rondleiding kunnen krijgen. Wel kunnen we een afspraak maken dat we om 15.00 uur een rondleiding krijgen. Het is pas 11.00 uur. Omdat we niet weten wat de dag nog brengt besluiten we het om niet te doen. Achteraf horen we dat het er heel modern was. En men had weinig kunnen proeven. Het was tegengevallen. Dus niet veel gemist.

Dan maar kijken welke Canyon we kunnen gaan wandelen. Op de hotelkamer lag een map waar verschillende cayontouringen in stonden. En dan is zo’n navigatie systeem gemakkelijk, maar Miep heeft af en toe kuren. Na even zoeken vinden we een route wat we wel kunnen lopen. Het lijkt ons een mooie route om te wandelen. 

Niet te lang en we lopen beschut. Het is een mooie route om te wandelen en het pad is goed te lopen. Het enige nadeel is dat we na een stuk gelopen te hebben Mels zich moet gaan bukken. Het pad is uitgekapt en er zijn veel overhangende rotsen. Het is er zo laag op plaatsen dat Toos er nog net tussen past. Als we het pad met de rotsen hebben verlaten word het pad breder. Daar staan dan enkele bankjes en we besluiten even iets te eten en te drinken. Men kan op dit punt ook via trappen omlaag. We besluiten om hetzelfde pad terug te lopen. We besluiten als we terug zijn bij de auto om naar het einde van het pad te rijden. Dit lukt.

Vanaf Sanzeno neemt men rechts de smalle weg naar de bedevaartskapel S.Romedio (64 km). Als we bij de parkeerplaats aankomen staat er een bordje 150 meter en men is bij de kapel. Het is een pad stijl omhoog. Met de bouw van de bedevaartskapel werd begonnen in de 8e eeuw maar dat daarna gestaag is uitgebreid. De kapel is één van de meest unieke van Europa en werd gebouwd op de plek waar S.Romedio stierf, op een rots van 70 meter hoog. Een prachtige binnenplaats leidt naar een paar kapellen die trapsgewijs zijn gebouwd.
Rond het jaar 1000 vluchtte de vanuit Thaur afkomstige pelgrim Romedio ( later de heilige Romedius) hier naar toe. Het wonderlijke heiligdom San Romedio. Gesticht door ene broeder Romedio die daar verbleef met een tamme beer aan zijn zijde. De beer heeft zijn dode paard vervangen en zodoende reed de broeder op de beer. Althans zo gaat de legende en dat moet wel waar zijn, getuige de vele schilderijen met daarop de Heilige met een beer aan zijn zijde.
Het complex bestaat uit een aantal kerken en gebouwen, die gefinancierd zijn met de opbrengst van de offertes van gelovigen. Het is mooi en indrukwekkend om te zien. Overal zie aan de muren foto’s, tekeningen, briefjes, handwerkjes, etc. van mensen die in de kapel zijn geweest. Dit als bedankje of hulp in gebed.

Als we terug zijn bij de auto drinken en eten we eerst wat. Op de terug weg zien we dat er de kruiswegstaties langs de weg staan. We blijven de weg volgen en zien dat de kruisweg begint in het plaatsje Sanzeno. Als we bij de afslag Fondo komen besluiten we even te kijken waar we woensdag bij elkaar moeten komen om de Canyon Rio Sass te bekijken. Het is gemakkelijk te vinden.

Terug bij het hotel nemen we koffie (met de beroemde snacks) en gaan nog even lekker buiten zitten. Dan nog even een duik in het zwembad. Even op de hotelkamer douchen en om 19.00 uur gaan we eten. Mels heeft deze avond een pizza en Toos heeft een rol waar een salade in zit. Nog even lekker nabetten en om 21.30 uur gaan we naar boven. We kijken nog tv en lezen nog wat. Morgen hebben we weer een motortocht op het programma staan.