Verslag van rondje Zell am Ziller – Zell am See – Großclockner Hochalpenstraße – Felbertaurn Tunnel – Zell am Ziller (304 Km)

Na een onrustige nacht, slecht slapen en veel wakker geweest loopt om 8:00 uur de wekker af. Vandaag gaan we rijden met onze Duitse vrienden Raymond en Claudia. Wassen en aankleden en op naar het hotel. Claudia en Raymond zitten er al. Uitgebreid ontbijt: broodjes, vlees, kaas, zoetbeleg, sapjes, koffie, roerei, gekookte eieren, spek, etc. Op tafel staan 4 pakjes drinken (2 appelsap en 2 sinaasappelsap) en 4 boterhamzakjes. Dit is voor onze lunch vanmiddag. Zelf broodje smeren. Officieel maar 1 broodje en 1 stuk fruit. We maken ons lunch pakket klaar nadat we een goed ontbijt naar binnen hebben gewerkt. Mels heeft i.p.v. een stuk fruit een ei meegenomen.

Na het eten loopt Raymond mee naar de motortrailer om de motor eraf te halen. De motortrailer stond bij het gastenhuis maar als de motor eraf is gaat Mels vragen of hij de motortrailer bij het hotel kan neerzetten. Dit mag onder een overkapping. Het kijkt grijs en het is ongeveer 15 graden Celcius. We gaan onze motorkleding aantrekken en om 10:50 uur vertrekken we gezamenlijk met onze Duitse vrienden.

De Tom Tom heeft geen ontvangst, misschien is hij te leeg. Hij heeft de hele nacht aangestaan. Raymond stelt voor om voorop te rijden tot Zell am Zee. Dan doet onze Tom Tom het weer, gelukkig. Mels heeft een route uitgezet naar de Großclockner en naar de Felbertauerntunnel. Bij de Großclockner zijn we in 1983 geweest (tijdens onze huwelijksreis). We hebben gehoord dat de gletsjer flink is ingekrompen. We stoppen onderweg even om iets te eten, te drinken, sanitaire stop en tanken. Als we de Großclockner Hochalpenstraße op willen rijden moeten we tol betalen: € 25,00. Dit is tevens voor de Felbertauerntunnel. Bij Heiligenblut (1.301 m) is het erg koud als we er stoppen. De wolken sluiten langzaam de top van de Großclockner in. We kijken nog even rond en maken nog enkele foto’s.

We gaan verder op de Großclockner Hochalpenstraße naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. De Kaiser-Franz-Josefs-Höhe is een panoramisch uitzichtpunt. Het ligt op 2369 meter en is daarmee het op een na hoogste punt van de Großglockner Hochalpenstraße, die over de Großglocknerpas voert. Het meest in het oog springend is de Großglockner die zich recht tegenover het punt bevindt. We maken enkele foto’s van de murmeltiere die er zitten. 2 volwassen en 4 jonkies zien we. We gaan het restaurant in om iets te eten en warm te drinken. Het is een koude wind buiten. De Großclockner ligt met zijn top in de wolken. Jammer. Mels heeft het kaartje vol van zijn camera en heeft de kaartjes in de tanktas liggen. We hebben onze helmen met tanktas in een kluis gelegd. Straks maar eerst een nieuw kaart in de camera doen. We gaan terug naar de motors en gaan onze route verder. We gaan richting de Felbertauerntunnel. De Felbertauerntunnel is een 5,3 kilometer lange toltunnel, in het zuidwesten van Oostenrijk, in het natuurgebied Hohe Tauern. Deze tunnel doorboort de uitlopers van de Großglockner en de Großvenediger. Het is een mooie tocht vandaag.

Raymond stelde vanmorgen voor om de Gerlospas te rijden, maar Mels stelde voor om die op de terugweg te rijden als er tijd genoeg was. We krijgen onderweg een enkele druppel op ons maar niet noemenswaardig. Mels rijdt op de terugweg de Gerlospas op. De pashoogte ligt rond de 1500 meter hoogte. De oude pasweg loopt van de gemeente Wald im Pinzgau naar Gerlos in het Zillertal. De weg is ontoegankelijk voor voertuigen met aanhangers en vrachtwagens. Gedurende de winter is deze pasweg soms gesloten. In de jaren zestig van de 20e eeuw werd een nieuwe pasweg (Gerlos Alpenstrasse) aangelegd tussen Krimml en Gerlos. Deze weg is het gehele jaar begaanbaar, maar voor het berijden ervan moet tol worden afgedragen wat we op de heenweg hebben gedaan. De Gerlos Alpentrasse hebben we op de heenweg gereden en toen hebben we (op een parkeerplaats) foto’s gemaakt van de Krimml watervallen. De oude Gerlospas was 10 kilometer lang een zeer slechte- en smalle weg. Hier moeten 2 auto’s elkaar niet tegenkomen.

We komen om 18:10 uur aan bij het hotel. We spreken af dat we elkaar om 19.00 uur in het restaurant zullen treffen. Eerst even lekker douchen. Doet goed na een motorrit. We zijn om 19:00 uur in het restaurant en krijgen het eten geserveerd wat we morgens hebben uitgezocht. We hadden vanmorgen een formulier op de tafel liggen waar we uit 2 menu’s konden kiezen. We kregen: Broccolisoep, Salade, Toos: Tilapiafile en Mels: Varkensvlees en als toetje warme soesjes. Het eten was heerlijk. Na het eten hebben we nog in de bar gezeten tot 23:00 uur. Raymond en Claudia geven aan dat ze een heerlijke en gezellige dag hebben gehad.