Verslag van rondje Zell am Ziller – Brennerpas – Jaufenpass passo Giovo – Timmelsjoch passo Rombo – Zell am Ziller (357 Km)

Om 8:00 uur loopt de wekker af. Maar we willen nog even lekker blijven liggen. Toch maar niet te lang blijven liggen want we willen vandaag weer motor rijden samen met Raymond en Claudia. Wassen, aankleden en naar het ontbijt. De temperatuur vandaag zal oplopen tot 25 graden Celcius. Het ziet er bewolkt uit. We zien wel. Claudia en Raymond zitten al aan het ontbijt. Ontbijten, kletsen en het lunchpakket klaar maken. Om 10.15 uur zitten we op de motor voor onze tourtocht van vandaag. Raymond zal vandaag voorop rijden. We moeten eerst helemaal naar Innsbruck rijden. Onderweg hebben we al getankt maar in Innsbruck tanken we nog een keer. Het is niet veel maar voor iets meer dan € 3,00 hebben we de tank helemaal vol (Red. Mels zo’n 2 liter in 48 km, een nieuw record 1 op 24). Dit doen we daar we op de route misschien geen tankstation kunnen vinden.

Dan beginnen we aan onze route. We rijden eerst naar de Brennerpas. We rijden niet de Brennerautosnelweg maar de weg die erlangs loopt. De Brennerpas (Italiaans: Passo del Brennero) is een bergpas door de Tiroler Alpen op de huidige grens tussen Oostenrijk en Italië. Het is een van de weinige toegankelijke punten (op een hoogte van 1375 meter) in Tirol waar de Alpen overgestoken kunnen worden, en daarom werd de pas in het verleden door beide naties opgeëist. We zien veel en komen dan bij de Jaufenpas aan.

De Jaufenpas of, in het Italiaans, Passo di Monte Giovo is een bergpas in het Italiaanse Zuid-Tirol. De 2099 meter hoge pas verbindt het Passeiertal bij Sankt Leonhard in Passeier met het Wipptal bij Sterzing, dicht bij de Brennerpas. De bochtenrijke weg heeft twintig keerpunten en een totale lengte van 39 km. De Jaufenpas vormt de kortste verbinding tussen Meran en Sterzing en verbindt de Sarntaler met de Stubaier Alpen. Ten noorden van de pasweg liggen de hoge bergtoppen van de Ötztaler Alpen, ten zuiden die van de Sarntaler Alpen. Rondom de pas liggen de toppen van de Jaufenspitz (2483 meter) en de Saxner (2359 meter) en het brede Ratschingstal. Beneden in het dal was het erg warm en boven is het lekker koel. We houden de jas maar aan. Even wat eten en drinken en natuurlijk foto’s maken. Prachtig uitzicht. Praatje met andere motorrijders maken en helpen met foto’s maken van elkaar. Het zijn Duitsers, Italianen en Nederlanders waar we mee praten. De Nederlanders hebben een FJR.

Dan gaan we op weg naar de Timmelsjoch. Als we een stuk hebben gereden krijgt Mels een beestje in de helm. Even stoppen, weg vegen, helm op en verder. Mels haalt Raymond en Claudia in rijdt dan voorop door tot we bij een stop plaats komen op de Timmelsjoch. De Timmelsjoch (Italiaans: Passo del Rombo) is een 2509 meter hoge bergpas op de grens tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol. De pas verbindt Sölden in het Ötztal met St. Leonhard in Passeier in het Passeiertal richting Meran. De Timmelsjoch scheidt de Ötztaler Alpen van de Stubaier Alpen en is gelegen tussen twee bergtoppen, de Jochköpfl (3141 meter) in het noordoosten en de Wurmkogl (3082 meter) in het zuidwesten. De pas is veel minder belangrijk voor het verkeer dan de Reschenpas (40 kilometer westelijker) of de Brennerpas (25 kilometer oostelijker). De naam Timmels stamt vermoedelijk af van het Latijnse tumulus, wat heuvel betekent. Even later komen Raymond en Claudia ook boven aan. Samen eten en drinken. We rijden door de tunnel en komen aan de andere kant van de berg terecht. Hier maken we nog enkele foto’s. Dan komen we aan bij een punt waar we tol moeten betalen € 4,50. We rijden verder richting Solden, Längenfeld en Oetz. Van hieruit rijden we naar Innsbruck.

We tanken eerst de motor vol en maken we een sanitaire stop. Nog even een kop koffie en dan weer verder. We nemen de kortste weg naar het hotel. We hebben de autobaanvignetten op de motor en hierdoor kunnen we over de autosnelweg richting Innsbruck.

Een paar panorama foto’s

We komen moe maar wel voldaan aan bij het hotel om 18.45 uur. We gaan snel naar onze kamer. Even snel douchen en dan naar het avondeten. Om 19.15 uur zitten we aan tafel. We hebben een crème soep, salade, Mels Kalkoen en Toos spek met ei en aardappelen. Als dessert is er aardbeienijs.
We blijven nog natafelen tot 22:00 uur en gaan dan moe en voldaan naar onze kamer. We willen morgen uitslapen. Morgen maken we er een rustdag van en een maken dan een autotrip.