Verslag van uitstapje naar Krimmler watervallen en Kitzsteinhorn.

Om 8:00 uur loopt de wekker af. We blijven lekker liggen en genieten van de rust. Als we opstaan en ons wassen en aankleden gaan we naar het hotel voor ons ontbijt. Het is dan 9:15 uur. Bijna iedereen is klaar met eten. We maken ons lunchpakket klaar voor vandaag; sapje, broodje en eitje. We gaan terug naar de kamer en nemen alles mee voor vandaag. Wandelschoenen mee want we gaan vandaag naar plaatsen waar we ze goed aan kunnen hebben.

We rijden via de Gerlospas en komen we bij de Krimmler watervallen. We zoek eerst eens een parkeerplaats. Als men hier de auto ergens wil parkeren kost het € 4,00 voor een hele dag. We pakken onze spullen mee en wandelen naar de waterval. De entree is € 2,50. Het is mooi weer vandaag. Het is een zonnige dag. De Krimmler Wasserfälle zijn met een totale hoogte van 380 meter de hoogste waterval van Europa. Ze liggen vlakbij het dorp Krimml in Oostenrijk in het nationale park Hohe Tauern. De waterval komt voort uit de Krimmler Ache die aan het einde van het hoog gelegen Krimmler Achendal in drie fases naar beneden stort. Daarna komt de Krimml uit in de Salzach die daarna in de Inn uitkomt die in de Donau uitmondt en uiteindelijk naar de Zwarte Zee stroomt. De bovenste fase heeft een val van 140 meter, de middelste van 100 meter en de laagste weer van 140 meter.

Toos klimt over de natte stenen omhoog en ondertussen maakt Mels foto’s van haar. Het is glibberig op de stenen maar met de wandelschoenen aan gaat het goed. Als Toos weer naar beneden gaat klimt Mels ondertussen naar boven om van daaruit ook nog foto’s te maken. We besluiten over het pad een stuk naar boven te lopen. Bij de eerste uitkijkpost maken we foto’s en lopen door naar de tweede uitkijkpost. Hier maken we ook nog enkele foto’s. We besluiten om niet helemaal naar boven te lopen want we willen vandaag nog meer gaan bekijken.

We rijden naar Kaprun om daar naar de Kitzsteinhorn op te gaan. Hier zijn we 28 jaar geleden ook geweest. Er zijn genoeg parkeerplaatsen. We kunnen hier gratis parkeren. We lopen naar de plaats waar je met een gondel naar boven kunt. Bij het eerste gebouw staat dat we door moeten lopen naar het volgende gebouw. De Kitzsteinhorn is een bergtop in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg. De Kitzsteinhorn maakt deel uit van de Hoge Tauern in de Centrale Alpen en bereikt een hoogte van 3203 meter. In 1828 bereikte Johann Entacher als eerste de top. De Kitzsteinhorn is het middelpunt van een van de grotere gletsjerskigebieden van Oostenrijk. Skiën is hier bijna het gehele jaar mogelijk. Op 11 november 2000 vond er een brand plaats in een ondergrondse kabeltrein op de flank van de berg. In deze kabeltreinramp lieten 155 personen het leven, veelal Duitse en Oostenrijkse skiërs die op weg naar de gletsjer waren. Twaalf personen overleefden de brand. De kabeltrein werd na de ramp gesloten en vervangen door een andere kabelbaan, een 24-persoons Gletscherjet 1 funitel. De stations werden verlaten en de tunnel afgesloten. Tot op vandaag blijven ze ongebruikt.

Bij de volgende kassa is de dame achter de kassa zo vriendelijk om te zeggen dat we even moeten wachten. Het blijkt nog geen 14:00 uur te zijn. Voor 14:00 uur betaal € 29,50 uur en erna € 22,00 + € 2,00 toeslag p.p. We betalen en gaan naar de eerst gondel. We kunnen direct instappen en daar gaan we omhoog. Het is een mooi uitzicht vanuit de gondel. Als we bij het eindpunt van deze gondel aankomen stappen we uit en lopen het gebouw uit. Er ligt nog sneeuw maar niet veel. We lopen door naar het volgende gebouw en kunnen hier de volgende gondel naar boven nemen. We kunnen direct instappen en daar gaan we weer verder omhoog. Bij de volgende halte stappen we uit en gaan we naar de laatste gondel die ons naar het eindpunt zal brengen. Dit is een grote gondel er kunnen 60 personen in. Zo komen we aan bij het bergstation van de Kitzsteinhorn op 3029 meter zeehoogte. Het is niet alleen het hoogste voor iedereen bereikbare punt in het Salzburger land, vanaf half december 2010 wordt deze ook het hoogtepunt van het alpine aanbod. In het nieuwe, omgebouwde bergtopstation zal de “Gipfelwelt 3000” het gewaagde gebouw ook aan de binnenkant met de Cinema 3000 en de Nationalpark Gallery, de alpine geest inblazen. Fascinatie, energie en opwekkende krachten van de hoog-alpine natuur en het nationale park Hohe Tauern kunnen hierdoor met alle zintuigen beleefd worden. Het geheel wordt gecompleteerd met een moderne infrastructuur, die je op deze hoogte niet zou verwachten. Het omgebouwde bergstation werd half december 2010 geopend met de nieuwe Gipfelwelt 3000 en het nieuwe bergtop restaurant; het nieuwe uitzichtplatform volgde in het zomerseizoen 2011.

We kunnen van hieruit zelfs de Großclockner zien. We maken foto’s en eten en drinken hier nog iets. We kunnen via een pad omlaag bij de gletsjer komen. We besluiten naar beneden te gaan en ploeterend, (Toos 2 x vallen) komen we beneden aan. Mels kan het niet laten en moet even met sneeuwballen gooien. Als we beneden komen lopen over de gletsjer en maken foto’s. We lopen via de andere kant naar boven en hier kunnen we met een gondel weer bij het bergstation terecht. We gaan nog in het bergstation naar de Cinema 3000 kijken. Mels filmt nog een stukje en dan lopen we richting gondel. Er staat nog niemand maar binnen enkele minuten staat de wachtruimte helemaal vol. Het word even proppen maar als de deuren dicht zijn gaan we naar beneden. Mels en ik spreken af dat als we beneden zijn snel doorlopen naar de volgende gondel. Als de gondel stopt stappen we snel uit en lopen door naar de volgende gondel. Zo stappen we nog een keer over en om 17:00 uur zitten we in de auto. We hebben een mooie dag gehad. Mooi zonnig weer. Volop genoten.


Een paar panorama foto’s:


We programmeren de Tom Tom voor de kortste weg terug naar het hotel. Als we bij het hotel aankomen gaan we eerst internet verlenging aanvragen. We lezen de mail. Dan is het weer etenstijd. We hebben vanavond een Tiroler Boeren Buffet. Er valt van alles te eten: Spinazieknödln, spareribs, kaasplakjes, zuurkool, beenham etc. We gaan na het eten nog in de bar zitten met Raymond en Claudia. Om 22:45 uur gaan we naar onze kamer. Dagboek bijschrijven en tv kijken. Moe en voldaan gaan we slapen.