Verslag van rondje Vogezen-Noord (340 Km)

We zijn vanmorgen al voordat de wekker afloopt wakker en staan op. Wassen en aankleden. Alles word klaar gezet voor het ontbijt. Om even voor 8:00 uur loopt Toos met de zak met vuil naar de containers en gaat ook nog vers brood halen. Het smaakte gisteren zo lekker dat we besloten om dit brood maar iedere morgen te gaan halen. Terug in het appartement word er eerst ontbeten. Daarna omkleden en de motorspullen pakken en op stap.

Om 8:45 uur zitten we op de motor voor de tweede route tijdens de vakantie. We hebben vandaag een route die door het noorden van de Vogezen gaat.

De Vogezen is een gebergte in centraal-westelijk Europa. De bergketen strekt zich uit over de westelijke zijde van de Rijnvallei in noordoostelijke richting, en loopt van Bazel tot Mainz, over een afstand van 250 km. Van 1871 tot 1918 liep door het zuidelijk gedeelte de grens tussen Frankrijk en Duitsland. De keten is verdeeld in vier delen: de Grote Vogezen, van Belfort tot Bruche; de Centrale Vogezen, tussen de Bruche en de Col de Saverne; de Lagere Vogezen, tussen de Col de Saverne en de bron van de Lauter en de Hardt. De ronde toppen van de Grote Vogezen worden ballons genoemd (ballen in het Frans). De departementen Vosges en Haute-Saône worden van de Elzas en Belfort gescheiden door de Ballon d’Alsace, of de St Maurice. Het hoogste punt, de Grand Ballon bereikt een hoogte van 1424 m. De spoorweg van Parijs naar Straatsburg loopt over de Col de Saverne. Geen enkele spoorweg steekt de Vogezen over tussen Saverne en Belfort, maar er zijn verschillende wegen over de passen, bijvoorbeeld Col du Bonhomme; de Col de la Schlucht en de Col de Bussang.

Eerst nog even tanken bij het eerste tankstation wat we tegenkomen. Dan gaan we verder. In het plaatsje Turckheim moeten we omdraaien we kunnen niet verder, ze zijn aan de weg aan het werken. Mels kijkt even op Tomtom en we hebben een andere route. Als we door het plaatsje rijden ziet Toos een ooievaar vliegen en even later een nest op een schoorsteen. Even een foto maken. We schieten daarna lekker op en maken tussendoor stops. Jammer is het dat men maar af en toe een glimp heeft van het vergezicht. Alles is dichtbegroeid en het is jammer dat er bijna geen plekjes zijn om te stoppen en foto’s te maken.

Mels geeft opeens aan dat we verkeerd zijn en moeten omdraaien. Geen probleem voor Toos, even sanitaire stop en rijden maar. Maar Mels heeft het gevoel dat het niet goed is en stopt nog een keer. Dan blijkt dat Tomtom een black out heeft gehad en dat we nog lang niet thuis zijn. Mels laat Tomtom naar een tankstation zoeken en dat we dan getankt hebben kijkt Mels nog even naar de Tomtom. We kunnen dan twee routes rijden: binnendoor of autoweg. Toos geeft de voorkeur aan autoweg daar we al vele uren hebben gereden en over de autoweg is het nog 80 kilometer. Dit wordt dan gedaan.

We komen moe maar voldaan thuis. Het is dan ongeveer 16:30 uur. Het was een mooie rit, lekker weer om te rijden. Eerst even koffie drinken en even bijkomen. Dan word er nog even gezwommen. Dit doet even goed aan je lichaam. Als we terug in het appartement zijn gaat Toos het eten klaar maken en Mels gaat de motor poetsen. Daarna eten. Mels gaat nog gitaar spelen en Toos ruimt op en gaat lezen. Lekker de avond luieren en genieten van de mooie rit van vandaag en de rust.