Verslag van Havant – Stonehenge – Plymounth (plm. 375 Km)

Er werd gisteren avond afgesproken om vandaag om 8:00 uur te ontbijten en om 9:00 uur te vertrekken. Het wordt vandaag een lange rit. We rijden vandaag naar Plymouth voor de volgende overnachting. We zijn op tijd wakker en pakken alles in. Mels heeft slecht geslapen. De andere heren hebben vannacht heel wat bomen omgezaagd. Bij mij op de kamer was een medereizigster aan het snurken en de andere was verhalen aan het vertellen. Komende nacht kunnen Mels en ik weer bij elkaar slapen.
Als alles is ingepakt worden de koffers naar de motors gebracht. Maar we kunnen pas om 8:00 uur de zaal in voor het ontbijt. Het is een goed ontbijt. Als we iets warms willen kunnen we dit doorgeven. We bestellen ei en gebakken bacon. Alles iedereen klaar is worden de laatste spulletjes gepakt en op naar de motoren om te vertrekken (filmpje). We willen ook vandaag nog naar de Stonehenge. Dit is een bijzondere plaats.

Stonehenge is een megalithisch monument uit de Jonge Steentijd, dicht bij de plaats Amesbury in de Engelse graafschap Wiltshire en ongeveer 13 kilometer ten noordwesten van Salisbury op de Salisbury Plains. De recentste datering voor de bouw van Stonehenge is bepaald op 2300 voor Christus, 300 jaar later dan tot dan toe werd aangenomen.[1] Het monument bestaat uit een aarden wal rondom een cirkelvormig arrangement van grote, rudimentair bewerkte, staande stenen en is een van de beroemdste prehistorische locaties op aarde. Hoewel het woord ‘henge’ wel onderdeel vormt van de naam, is het geen echte henge. Het bouwwerk plus omgeving zijn in 1986 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, tegelijk met het hengemonument van Avebury onder de inschrijving Stonehenge, Avebury en bijbehorende plaatsen. Het is tevens een door de Britse overheid bij wet beschermd antiek bouwwerk. Stonehenge zelf is eigendom van de Kroon en wordt beheerd door de English Heritage-organisatie. De omliggende landerijen zijn eigendom van de National Trust for Places of Historic Interest, in het Verenigd Koninkrijk algemeen bekend als de National Trust. Verder zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Stonehenge

Onderweg wordt er nog gestopt om even de benen te strekken en iets te drinken. Er wordt gekeken voor een kortere rout naar Stonehenge. Als we aan komen rijden bij Stonehenge zie je ze al staan. Er lopen al mensen. We hebben op internet gelezen dat de wachttijd wel een uur kan zijn. We zijn benieuwd. Het valt mee. We kunnen zo doorlopen naar de kassa. We betalen 8,– pond p.p. Om binnen te komen. We lopen de route rondom de Stonehenge. Het is indrukwekkend. Als we bij de uitgang komen kopen we nog een mok. De heren zijn niet meegegaan, ze vonden het maar niks die stenen. We eten en drinken iets en gaan dan weer verder met de tocht. We rijden door een mooi landschap.

Het is wel iedere keer een een beproeving als men weer de weg oprijdt. Opletten om aan de goede kant van de weg op te rijden en te blijven. We stoppen bij een kleine kroeg om iets te drinken. Omdat het begint te regenen. Later wordt er bij een “vreetschuur” gestopt. Mels en ik doen alleen iets drinken. We moeten dan nog een heel stuk rijden om bij het hotel te komen. Tijdens de rit over de autoweg zien we aan de andere kant van de weg een tractor met aanhanger rijden. Eerder op de dag zagen fietsers aan onze zijde van de weg rijden. Als we op de autoweg rijden verliezen we elkaar uit het oog. Mels en ik rijden alleen verder. We rijden het natuurpark Dartmoor binnen.

Dartmoor is een heidegebied in het midden van Devon, Engeland. Het gebied beslaat een oppervlakte van 954 vierkante kilometer en is een nationaal park.[1]
Dartmoor wordt gekenmerkt door veel granieten heuveltoppen, die dateren uit het Carboon. Het hoogste punt in Dartmoor is High Willhays, dat op 621 meter boven zeeniveau ligt. Een deel van Dartmoor is gedurende 200 jaar gebruikt als militair oefenterrein. Het gebied is verder populair bij toeristen en bekend bij paardenliefhebbers als thuis van de dartmoorpony. Verder zie Dartmoor

Even van de motor af en een foto van het bord bij de ingang maken. Hier lopen de schapen over de weg. Ook zien we tijdens de tocht door het park pony’s, koeien en paarden. Het zijn smalle weggetjes. Wel een heel mooi natuurgebied. We komen borden tegen waarop staat dat we een helling van 25 % omlaag gaan. Heel steil maar wel de moeite waard. Als we het park uitkomen zegt Mels dat hij dit nooit had willen missen.
We rijden verder naar Plymouth om het hotel te zoeken. Na verschillende omzwervingen komen we bij een IBis hotel aan. Hier vragen we of er een boeking gedaan is voor ons. Maar die is er niet. De receptionist maakt er geen probleem van en belt even naar een ander hotel in de buurt. Hier is wel een reservering. Ondertussen als we er staan komen het ander reisgezelschap langs rijden. We krijgen nog aanwijzingen hoe we bij het andere hotel kunnen komen. We bedanken hun en rijden naar het andere hotel. Onderweg komen we de andere tegen en zwaaien dat ze achter ons aan moeten rijden. We rijden dan gezamenlijk naar het hotel. Mels en ik willen niets meer eten als we ons hebben ingecheckt. We gaan naar de hotelkamer, douchen ons en leggen ons op bed.

We blijven lekker rusten tot 21:30 uur en gaan dan naar beneden om even de plannen voor morgen te bespreken. We hebben ons eigen ontbijtje bij ons. Er wordt besloten om morgen om 9:30 uur bij de motors te zijn om te vertrekken. Het was een lange dag wat rit betreft. En gaan op tijd naar bed. Morgen zien we verder hoe de dag verloopt.