Verslag van uitstapje naar Maltatalsperre

Vandaag loopt de wekker ook weer om 7:30 uur af. We houden vandaag een ontspannen dag. Geen motor rijden. We willen vandaag naar een dam gaan kijken.

Ze hebben ons gisterenavond verteld dat het ontzettend mooi is om te zien. We laten ons verrassen. Na even zoeken in de navigatie vinden we Maltatal waar de dam ligt. We gaan op weg.

Het Maltatal begint bij Gmünd, waar de Malta in de Lieser stroomt. In dit U-vormig dal storten een dertigtal watervallen in de rivier. Het dal werd vroeger ook wel eens het “Tal der stürtzenden Wasser” genoemd.
Door de aanleg van een stuwmeer met een waterkrachtcentrale, de Kölnbreinsperre, zijn enkele watervallen verdwenen en andere rustiger geworden. In noordwestelijke richting gaat de bijna 19 km lange weg over negen bruggen en door zeven tunnels naar het natuurreservaat en het stuwmeer Kölnbreinsperre. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 12% met een piek van 20%. De Kölnbreinsperre ligt op een hoogte van 1920m. Deze stuwdam, waarachter een enorm stuwmeer ligt, met een inhoud van 200 miljoen m2 water, is met 200 meter hoogte de hoogste van Oostenrijk en de op één na hoogste van Europa.

Als we de straat in rijden waaraan de dam ligt is het een weg die moet blijven volgen om bij de ingang te komen waar men richting dam gaat. We moeten € 18,50 betalen. We rijden langzaam door. Het stoplicht staat net op groen. Snel doorrijden. We komen aan bij tunnels die zo smal zijn dat er een bus moeizaam door kan rijden. Het gaat langzaam richting dam. Maar als we daaraan komen is het een mooi gezicht. Auto parkeren en we lopen richting dam. We komen langs een bord en men kan hier een foto van je laten maken en die kun je later op internet terug vinden. Toch even doen en we kijken later wel wat het geworden is. We lopen over de dam helemaal naar de overkant. In het midden is een glasplateau.

Hier ook even op staan en foto’s maken. Het is een prachtig gezicht. We lopen terug naar de auto en rijden nog een stukje verder. Maken nog enkele foto’s en eten en drinken nog even wat.

Dan rijden we terug. We komen bij een stoplicht. Hier moeten we 18 minuten wachten. Nog even kletsen met twee motorrijders. Dan gaan we verder de weg af rijden. Nog even stoppen bij de Gossfall waterval. We rijden de weg in richting de waterval. Als we daar aankomen staan er al twee Nederlandse auto’s.
We besluiten om te gaan kijken hoever we komen met het lopen cq klimmen. Tot het eerste verval van de waterval is het ongeveer 150 meter lopen. Daarna begint het klimmen. Bij het tweede en derde verval maken we nog foto’s. Daarna besluiten we om niet verder te klimmen. Was wel mooi om te zien. Op de terugweg omlaag maken we nog enkele foto’s waaronder een leuke foto. Net alsof het water in Toos haar handen valt. Als we terug komen bij de parkeerplaats staan er maar vijf auto’s maar wel allemaal uit Nederland.

We rijden terug naar het hotel. We gaan dan samen koffie drinken en een koekje erbij. Verslagen bijwerken, internetten en nog even kletsen met een echtpaar uit Nederland. Er is vanavond voor het avond eten buiten grill avond. Even kijken of het niet te koud is om buiten te zitten. Als we buiten komen krijgen we direct de uitnodiging om bij twee Duitse stellen bij te schuiven. Hier blijven we ook na het eten gezellig mee kletsen en drinken. Frans en Berbel rijden ook motor. Kay en Michaela zijn met de auto. Michaela wil graag eens achterop een motor zitten. Na de motorpakken van Berbel en Mels te hebben gepast wordt er besloten om de volgende dag een ritje te maken met haar. Na nog enkele flessen bier uit de wagen te hebben gehaald en wodka met sinaasappelsap te hebben gedronken besluiten we om te gaan slapen.