Verslag Toerrit Fort Wiliam, GlenFinnan (Harry Potter trein) & Loch Ness (540 Km)

We staan vroeg op want we willen de Harry Potter trein zien en dat is drie uur rijden om daar te komen. We hebben een huur auto. Mels verteld dat hij liever met zijn auto zou rijden want dan zie je tenminste de rand van de weg. Nu moet ik kijken als we helemaal naar rechts moeten omdat we op smalle wegen wel eens een auto tegenkomen.

We rijden door de Highlands van Schotland. We komen bijLoch Laggan en zien de Laggan Dam, Cairngorms. Hij is al heel oud van 1934. In Fort William gaan we bij Costa even een kop koffie drinken. Een hele grote mok cappuccino. Dan door naar de Harry Potter trein.

Dan ziet Mels een hoge berg. Die heeft hij ook gezien tijdens het maken van de routes op streetview. Het is de Ben Nevis.

“Ben Nevis (Schots-Gaelisch: Beinn Nibheis) is de hoogste berg en dus de hoogste munro in Schotland en ligt in het Grampian Gebergte in het graafschap Inverness aan de ingang van de Glenmore. Het is ook de hoogste berg van het volledige Verenigd Koninkrijk. Ben Nevis is 1345 meter hoog en bevindt zich nabij Fort William, ongeveer 160 km ten noorden van Glasgow. De berg bestaat uit de gesteenten gneisen graniet, de top uit porfier.”


We rijden verder richting trein. We zien bordjes staan van de trein ook wel de Jacobite Train. De Jacobite Train zal niet bij iedereen meteen een belletje doen rinkelen. Toch is deze trein één van de meest gewilde attracties van Schotland. Dat is niet alleen vanwege de prachtige route die je met deze klassieke stoomtrein aflegt, maar vooral ook vanwege de bekendheid als ‘Harry Potter trein’. We vinden een parkeerplek. Dan een stukje lopen. Berg omhoog en wachten maar. Er komen steeds meer mensen de berg omhoog. Na een half uur wachten zien we de trein komen. Stoom en de fluit erbij. Machtig mooi. Blij dat we hem hebben gezien. Dan de berg weer omlaag. Daar moet Mels mij soms helpen want de afstapjes zijn te hoog. Als we bij de auto zijn besluiten we eerst om naar souvenirs te gaan kijken.


Weer terug in de auto gaan we verder met onze route. We willen vandaag ook nog Loch Ness zien. Dan zien we een monument dit blijkt het Spean Bridge (Commando Memorial) te zijn. Hier werden in de WO2 al militaire getraind. Er is zelfs een veldje waar as wordt uitgestrooid van overleden militairen. Ook staan er naamplaatjes. Onderweg zien we weer meren. Zo ook Loch Oich.
“Loch Oich (Schots-Gaelisch: Loch Omhaich) is een meer in Schotland gelegen tussen Loch Lochy en Loch Ness. “


Hier maken we op een view point nog mooie foto’s. Door naar Loch Ness. Nadat we even hebben moeten zoeken hebben we een parkeerplaats. Het is er heel druk. Je kunt hier rondvaarten maken over Loch Ness. We gaan eerst maar eens rondkijken. We zien sluizen. Een mooi staaltje van 4 sluizen, elk geeft een verhoging van 3 meter komende vanuit Loch-Ness naar het bovenliggende kanaal. We besluiten om nog even koffie te drinken. Nog rondwandelen. En dan weer verder te rijden. Langzaam aan rijden we terug naar ons huisje.


Blij dat we vandaag eropuit zijn gegaan.


De panorama foto’s: